Belediyelere kültür varlıklarının korunması için katkı payı

Haber Giriş : 13 Nisan 2005 14:49, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Belediyeler, görev alanlarında kalan Taşınmaz kültür varlıklarının korunması amacıyla emlak vergisinin yüzde 10'u oranında katkı payı alacak.

Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca hazırlanan "Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Ait Katkı Payına Dair Yönetmelik" Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yönetmelik, belediyelerin görev alanlarında kalan taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla emlak vergisinin yüzde 10'u oranında tarh, tahakkuk ve tahsil edilecek Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payının uygulama esaslarını belirliyor.

Yönetmeliğe göre katkı payı, bina, arsa ve araziler için, mükellefiyetin başlangıç yılında tespit edilen vergi değeri üzerinden; mükellefiyetin başlangıç yılını takip eden yıldan itibaren ise her yıl, bir önceki yıla ait vergi değerinin Vergi Usul Kanunu hükümleri uyarınca aynı yıl için tespit edilen yeniden değerleme oranının yarısı nispetinde artırılması suretiyle tespit olunacak değer üzerinden, yıllık olarak tarh, tahakkuk ve tahsil edilen emlak vergisinin yüzde 10'u oranında, emlak vergisiyle birlikte tarh, tahakkuk ve tahsil edilecek.

Belediyelerce tahsil edilen katkı payları özel bir hesapta toplanacak ve en geç tahsilatı takip eden ay sonuna kadar doğrudan il özel idarelerince bu amaçla açılan Taşınmaz Kültür Varlıklarının Korunmasına Katkı Payı hesabına yatırılacak.

Katkı payı hesabında toplanan miktar, belediyelerce taşınmaz kültür varlıklarının korunması ve değerlendirilmesi amacıyla hazırlanan projelerin maliyetinin veya kamulaştırma bedelinin yüzde 49'unu aşmamak üzere belediyelerin sınırları içindeki mevcut taşınmaz kültür varlığı oranı, mevcut durumu, ilin kültürel değerlerine katkısı dikkate alınarak valilik tarafından hakkaniyet ölçüsünde kullandırılacak.

aa

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber