Her 3 polisten biri üniversite öğrencisi

Haber Giriş : 14 Nisan 2005 06:29, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye'de halen görev yapan 156 bin polisten 65 bininin üniversite öğrencisi olduğu ortaya çıktı. Emniyet Teşkilatı'nın eğitim düzeyini yükseltmeye yönelik başlattığı proje çerçevesinde üniversiteli olan polislerin birçoğu, gündüz saatlerinde görev yaparken gece de evlerinde sınavlara hazırlanıyor.

Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Fakültesi'nde öğrenim gören polisler, böylece derece kazanıp emeklilik maaşlarının da artmasını amaçlıyor.

Polislere ÖSS'ye girmeden üniversite okuma imkanı getiren projeden yararlanmak isteyen emniyet mensupları okullarından mezun olmak için ter döküyor. Alınan bilgiye göre halen 65 bin polis çeşitli bölümlerde eğitim görüyor. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer ise geçtiğimiz günlerde ?10 bin üniversite mezununun polis olarak alınmasına yönelik' kanunu veto etmişti. Adaylara yönelik 6 aylık eğitim süresini az bulan Sezer, konunun bir kez daha ele alınmasını istedi. İçişleri Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Zekeriya Şarvak, Türkiye'de halen 156 bini memur, 14 bini amir olmak üzere 170 bin polisin görev yaptığını, bunlardan 65 bin polisin de Açıköğretim Fakültesi'nde eğitim gördüğünü belirtti. Mezun olarak Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından açılan amirlik sınavlarına girmeye hak kazanan polisler, bu şekilde kademe yükselterek emeklilik ikramiyesi ve emeklilik maaşlarının önemli oranda artmasını sağlıyor.

Emniyet Teşkilatı'nda hiyerarşik yapıda yaşanan sorunları düzenlemeye yönelik hazırlanan yasa tasarısı TBMM İçişleri Komisyonu'nda kabul edildi. Tasarıyla değiştirilmesi öngörülen Emniyet Teşkilatı Kanunu'nun değişik maddelerine göre, kazanılmış hak aylığında değerlendirmesi yapılan her türlü uzmanlık, master, doktora ve avukatlık stajı, rütbe kıdeminde değerlendirilemeyecek. Rütbe süreleri içinde yapılan askerlik hizmeti, yurtdışı misyon koruma, yurtdışı kurs ve diğer görevlerde geçirilen süreler ile tedavi ve istirahat süreleri, hangi rütbede geçirilmiş ise o rütbedeki fiili çalışma süresi içinde değerlendirilecek.

Kıdem düzenlemesi yapıldı

Komisyon toplantısında tasarı üzerine söz alan AK Parti Yalova Milletvekili Şükrü Önder, polis olmadan önce askerlik yapan memurların ?askerliği saydırmaları' halinde kıdem ve derece aldıklarını; ancak polis akademisi mezunu polisler ile bayan polislerin bu haktan faydalanamadıklarını söyledi. Önder, polis amiri olduktan sonra yapılan askerlik hizmeti ve yurtdışı görevler sebebiyle geçirilen sürelerin, amirlik rütbe kıdeminden sayılmasının hiyerarşik yapı ile disiplin sistemini olumsuz yönde etkilediğini, bu olumsuzluğun giderilmesi için kanun tasarısının düzenlendiğini bildirdi. Yeni düzenlemeye göre, Emniyet Teşkilatı'na girmeden önce yapılan askerlik hizmeti, atanılan ilk rütbede ve adaylığın onanmasından sonra fiili çalışma süresinden sayılacak. Bu sürelerin sayılması sonucu emsallerine göre kıdemli sayılanlar, rütbe terfilerinde her ne sebeple olursa olsun rütbe olarak emsallerini geçemeyecek. Komisyon üyesi ve AK Parti Yozgat Milletvekili Mehmet Çiçek de, yeni düzenlemeyle hiyerarşik bozulmanın engellenmiş olduğunu anlattı.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber