'Türkiye'de 1980 sonrası reformlar amacına ulaşamadı'

Haber Giriş : 15 Nisan 2005 17:47, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Muğla Üniversitesi Kamu Yönetimi bölümü tarafından düzenlenen konferansa konuşmacı olarak katılan Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, Türkiye'de 1980 sonrası reformların amacına ulaşamadığını söyledi.

'Kamu Yönetimi ve Reform Sorunu' konulu konferansta konuşan Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, son 20 yıldır siyasetçiler ile bürokratların karşı karşıya geldiğini belirterek, "Yetkiler daraltılsın, harcamalar kısıtlansın denildi. Bununla ilgili 2 operasyon yapıldı. 1980 yılından bu yana KİT'ler devletin sırtından indirilsin denildi. Bu KİT'lerden bazıları satıldı, bazılarının kapısına kilit vuruldu. Üzerinden tam 20 yıl geçti. Özelleştirilen bu kurumları, özel sektörlerden bazıları 3 yıl çalıştırdı ve kapattı. Bazıları da kapattığı fabrikanın toprağını satmaya başladı. Bunlar toprağı satarak kolay kazanç elde etti. Bazıları da 6-7 yıl çalıştırdıktan sonra içindeki işçisi ve makineleri ile birlikte yabancı sermayeye sattı. Böylelikle ülkenin en önemli sanayi kuruluşları yabancıların eline geçti. Bu yerleri satanlar da yabancıların taşeronluğunu yaptı" dedi.

Prof. Dr. Birgül Ayman Güler, bu sözlerden Türkiye'de yabancı sermaye istenmiyor anlamını çıkarmanın yanlış olduğunun da altını çizerek, "Yabancı sermaye zenginleşmenin finansman araçlarından birisidir. Burada kamu yönetimi hatalıdır demek de yanlıştır. Özel sektörde hata yapıyor, kamu sektörü de hata yapıyor. Bunun için bürokrasi de, özel sektör de üniversitelerle işbirliği yapması gerekir" diye konuştu.

iha

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber