Maliye, Dimyat'a pirince giderken, evdeki bulgurdan oldu

Haber Giriş : 16 Nisan 2005 09:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sigara ve içkide ÖTV'yi, daha fazla vergi geliri için artıran Maliye hedefine ulaşamadı. Bu ürünlerden tahsil edilen ÖTV ilk üç ayda, geçen yılın aynı dönemine göre azaldı

Üreticilerin yoğun tepkisine rağmen vergi tutarları önemli ölçüde artırılan içki ve sigaradan tahsil edilen özel tüketim vergisi (ÖTV) bu yılın ilk üç aylık döneminde yüzde 3.4 oranında azaldı. Kaçak içki ve sigara girişini artırdığı ve Tekel'in özelleştirilmesini engellediği öne sürülen vergi artışı bütçe gelirlerinde de azalmaya yol açtı.

Maliye Bakanlığı'nın verilerine göre bu yılın ilk üç aylık döneminde içki ve tütün ürünlerinden toplam 1 milyar 429 milyon YTL'lik ÖTV tahsilatı yapıldı. Tahsilat 2004 yılının aynı dönemindeki 1 milyar 479.5 milyon YTL'ye göre yüzde 3.4 oranında azaldı. Oysa bu ürünlerden alınan maktu ÖTV tutarları 1 Şubat 2005'ten geçerli olmak üzere çıkarılan bir Bakanlar Kurulu kararıyla yüzde 7.4 ile yüzde 118.6 oranları arasında artırılmıştı.

Henüz vergi tutarları açıklanmayan bu yılın ocak ayında 564.3 milyon YTL olan alkollü içki ve tütün ürünlerinden alınan ÖTV tutarı, şubatta 421.1 milyon YTL'ye geriledi. Martta ise 444.3 milyon YTL olarak gerçekleşti. Oysa geçen yıl ocak ayında 508.8 milyon YTL olan alkollü içki ve sigaradan alınan ÖTV tutarı şubatta 646.3 milyon YTL'ye, martta ise 724 milyon YTL'ye yükselmişti.

Hükümetin, kaçak içki ve sigara girişine ve üretimine yol açmakla eleştirilen söz konusu alkollü içki ve sigaradan alınan özel tüketim vergisi tutarlarında yaptığı artış, gelir artışı bir yana gelir azalışına yol açtı. ÖTV'de yapılan söz konusu düzenlemenin TEKEL'in sigara bölümünün özelleştirilmesinde de önemli bir engel oluşturduğu ileri sürülüyor. Ayrıca, Türkiye'deki yabancı sermayeli alkollü içki üreticileri de hükümetin ÖTV artışıyla ilgili kararına sert tepki göstererek, bu kararın Türkiye'ye yabancı sermaye girişini olumsuz etkileyeceğini ileri sürmüşlerdi.

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan ise Tekel'in özelleştirme ihalesinde sigaradaki yüksek vergi oranları nedeniyle teklif verilmediğine ilişkin eleştirileri, "Vergiden birkaç Tekel alıyorum. Ben vergime bakarım" demiş ancak önceki günkü basın toplantısında 'ÖTV'nin uyumlu bir noktaya getirilmesi için çalışmaların sürdüğünü" söylemişti.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber