Memur alımlarında 'askerliğini yapmış olma' şartı arayan bir işlem daha iptal edildi

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 16 Nisan 2005 13:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Teşekkürler memurlar net...Allah razı olsun. Sitenizde yer alan örnek davayı ve danıştay kararına hakime imzalatıp dava dosyama koydum ve mahkemeyi kazandım. Size zaman zaman hakerete varacak boyutlarda eleştiri yapanlara ithafen lütfen sitenizde yayınlarmsınız. Hukuksuz işlem yapanlara duyrulur.... Burası hukuk devleti.

T.C
ANKARA
11.İDARE MAHKEMESİ

ESAS NO: 2004/224
KARAR NO:2004/1760

DAVACI: Eyüp Kahrimanoğlu
VEKİLİ: AV. Necmettin Bağış
DAVALI: Türkiye Elektrik Dağıtım AŞ / ANKARA
VEKİLİ: AV. Ali Naci ÖZEREN-Aynı Adreste

TÜRK MİLLETİ ADINA

Karar veren Ankara 11.idare mahkemesince dava dosyası hakkında işin gereği görüşüldü.

Dava, 2003 yılında yapılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına İlk Defa Atanacaklar İçin Yerleştirme Sınavı Sonucunda TEDAŞ Genel Müdürlüğü Teknisyen Kadrosuna yerleştirilen davacının atamasının yapılması konusundaki başvurusunun askerlik hizmetine ilişkin şartı taşımadığının tespit edildiğinden bahisle reddine ilişkin 14.11.2003 tarih ve 12585 sayılı dava idare işleminin, öğrenci olması nedeniyle askerliğini ertelettiği, memur olarak atamsının yapılması için kanunun aradığı şart taşıdığı, sınav kılavuzu ile getirilen özel şartların kanun hükmü karşısında geçersiz olmasının yanında askerlik şartının Anayasının eşitlik kuralını da aykırı olduğu ileri sürülerek iptal istemiyle açılmıştır.

657 Sayılı Devlet memurları Kanunun 48. maddesinde Devlet memurluğuna alınacaklarda aranacak genel ve özel şartlar düzenlenmiş, bu maddenin Genel başlıklı A. Fıkrasının 6. bendinde Askerlik durumu itibariyle, a-Askerlikle ilgisi bulunmamak, b-Askerlik çağına gelmemiş bulunmak, c-Askerlik çağına gelmiş ise muvazzaf askerlik hizmetini yapmış yahut erteletmiş veya yedek sınıfına geçirilmiş olmak, şartı sayılmış, özel şartlar başlıklı B. Fıkrasının 2. bendinde ise kurumların özel kanun ve diğer mevzuatında aranan şartları taşımak, gerektiği kurula bağlanmıştır.

Dava dosyasının incelenmesinden 2003 yılında yapılan Kamu Kurum ve Kuruluşlarına ilk defa Atanacaklar Yerleştirme sınavına katılan davacının 82.260 puan olarak TEDAŞ genel müdürlüğü teknisyen kadrosuna yerleştirildiği, Davacının askerliğini ertelettiği idare tarafından oluşturulan sınav değerlendirme komisyonunca sınav ilan kitapçığında yer alan askerlik hizmetini yapma koşulunu taşımadığı ileri sürülerek atamasının yapılmadığı, atanma başvurusunun belirtilen gerekçe ile reddi üzerine işlemin iptali istemiyle bakılan davanın açıldığı anlaşılmaktadır.

657 Sayılı yasanın 48. maddesi gereğince Askerlik hizmetini erteletmiş olanların Devlet Memuru olarak atanmasını mümkün olup "Askerlik hizmetinin yapılmış olması" şartı bulunmamaktadır.

Diğer taraftan Devlet Memuru olarak atanacakların anılan 48.maddenin özel şartlar bölümünün 2. fıkrası uyarınca kurumların özel kanun ve diğer mevzuatında yer alan şartları da taşıması gerekmekte ise de, bu şartların ancak kurumların özel kanun, yönetmelik gibi düzenleyici nitelikteki tasarruflarıyla konulması mümkün olup sınav ilanının yasada öngörülen düzenlemelerden olmadığı açıktır.

Bu durumda, 657 Sayılı yasada yer almayan Askerliğini yapmış olma koşulunun aranılarak davacının atamasının yapılması yolundaki başvurusunun reddedilmesinde hukuka uygunluk bulunmamaktadır.

Açıklanan nedenlerle; Dava konusu işlemin iptaline 36.500.000 TL yargılama gideri ile A.A.Ü.T uyarınca belirlenip takdir edilen 250.000.000 TL Avukatlık vekalet ücretinin davalı idareden alınarak davacıya verilmesine, artan posta giderinin istem halinde Mahkememizce davacıya iadesine , 30 gün içinde Danıştay a temyiz yolu açık olmak üzere 31.12.2004 tarihinide oybirliğiyle karar verildi.


BAŞKAN ÜYE ÜYE
M.Celal ÇENBERCİ Vahit BEKTAŞ Ayfer PARMAKSIZ
28253 33615 38012

P/Ö
27.02.2005

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber