Başbakanlıktan evlenen gençlere 'aile rehberi' kitapçığı

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Nisan 2005 11:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Başbakanlık tarafından desteklenen "Ailem Türkiye" projesi kapsamında, genç çiftler için hazırlanan "Aile Rehberi" başlıklı kitapçıkta, yeni evlilere aile planlamasından gerdek gecesinin güzel geçmesi için dikkat edilecek noktalara kadar birçok konuda yararlı bilgiler veriliyor.

Başbakanlık tarafından geliştirilen ve desteklenen "Ailem Türkiye" eğitim projesi kapsamında, yeni evlenen çiftlerin aile bilincini yükseltmek amacıyla bir kitap seti hazırlandı. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Kadın ve Aileden Sorumlu Danışmanı Dr. Ayşenur Kurtoğlu tarafından yürütülen "Ailem Türkiye" eğitim projesi çerçevesinde hazırlanan kitap seti, pilot bölge olarak seçilen Ankara'nın 4 ilçesinde, nikah tarihi almak için belediyeye başvuran çiftlere dağıtılıyor. Altındağ, Yenimahalle, Mamak ve Etimesgut İlçeleri'nde, evlendirme memurluğuna başvurarak evleneceklerini beyan eden çiftler, hiçbir ücret ödemeden bu kitap setine sahip olabiliyor. Evli çiftlere, ömürleri boyunca ihtiyaç duyabilecekleri önemli bilgilerin aktarıldığı kitapçıklarda, özellikle cinsel yaşama ilişkin püf noktalara vurgu yapılıyor. Ankara'nın 4 ilçesinde 4 yıl boyunca uygulanacak projenin, olumlu sonuç vermesi halinde, tüm Türkiye'ye yaygınlaştırılması planlanıyor.

Genç çiftlere dağıtılan kitap setinde yer alan "Aile Sağlık Rehberi" isimli kitapçık, Uzman Doktor Esma Sarıkaya ve Uzman Doktor Zeynep Yeşim Özcan tarafından hazırlandı. "Ailem Türkiye Projesi" çerçevesinde yürütülen uygulamanın bir parçası olan kitapta, gerdek gecesine hazırlıktan, aile planlamasına, üreme organlarından sağlıklı cinsel hayata, gebelik ve doğumdan ev kazaları ve ilkyardıma kadar birçok konuda ailelere faydalı bilgiler verilerek mutluluğun sırları anlatılıyor.

Kitapta yer alan "Mutlu Evliliğe Doğru" başlıklı bölümde evlilik öncesi yapılacak hazırlıklar, gerdeğe hazırlık ve gerdek gecesinin güzel geçmesi için dikkat edilecek noktalara işaret ediliyor. Kitapta sağlam evliliklerin anlık tutkular üzerine kurulmaması gerektiği belirtilerek, evlenirken iyi düşünmenin, bilinçli ve doğru karar vermenin önemi üzerinde duruluyor. Gerdeğe hazırlık için gerekli maddi ve manevi temizlik ile ilgili hazırlıkların tamamlanması gerektiğinin vurgulandığı kitapta, gerdek odasının özel olarak hazırlanması, gürültü, kalabalık ve huzur bozucu etkilerden arındırılması, gelin ve damadın baş başa bırakılması, banyo teşkilatının kolayca kullanılabilir ve rahat bir ortamda olması tavsiye ediliyor. Özellikle düğün günü ve gecesi alkollü içeceklerden kaçınılması uyarısının da yapıldığı kitapta, alkollü içeceklerin, cinsel mutluluğun da amansız düşmanı olduğu vurgulanıyor.

Gelin ve damada gerdek gecesinde nasıl davranmaları gerektiğine ilişkin bilgilerin de verildiği kitapçıkta, damadın tebessüm ve nezaketle içeriye girmesi, geline selam vermesi ve onu tebrik etmesi gerektiği belirtiliyor. Erkeğin eşini gerdeğe psikolojik yönden iyice hazırlaması gerektiği vurgulanan kitapta, eşini incitecek davranış ve imalardan uzak durmasının önemine vurgu yapılıyor. Kitabı yazan uzmanlar, düğünün stresli ve gergin ortamından sonra eşlerin uykusuz ve yorgun düşebileceği, bu nedenle ilişkiye hazır olamayabileceklerini belirterek, bu durumda ilk ilişkinin gününün ertelenebileceğini bildiriyor. Uzmanlar, yerleşmiş örf ve adetler arasında yanlış ve zararlıları da olabileceğine dikkat çekerek, kimsenin kendisini edep dışı, kaba-saba adetlere uydurmaya mecbur olmadığını vurguluyor. Gerdek gecesi gelin ve güveyin yakınları tarafından dışarıda nöbet tutulması ve sabahleyin çarşaf kontrolü yapılmasının kaba bir adet olduğunu ifade eden uzmanlar, gerdekteki eşlerin bekaret kontrolüne tabi tutulmasının ayıp ve çirkin olduğunu vurguluyor. Kitapta aile planlaması ile ilgili de genç çiftlere önemli bilgiler veriliyor. İstenmeyen zamanlarda gebelik oluşmasının, başta anneyi, babayı ve diğer aile bireylerini üzebileceğine işaret edilen kitapta, aile planlaması yöntemleri anlatılıyor. Ailelerin, doğal aile planlaması, prezervatif, diyafram, sperm öldürücüler, doğum kontrol hapları, doğum kontrol iğneleri, deri altı implantları, rahim içi araçlar, kadında cerrahi yöntem ya da erkekte cerrahi yöntemlerden birini tercih edebileceği kaydediliyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber