Kamuya 'tek tip' maaş düzeni geliyor

Haber Giriş : 19 Nisan 2005 07:45, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, özlük hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu dışında özel kanunlarla belirlenen kamu çalışanlarının da aynı personel rejimine tabi olması için hazırladıkları öneriyi, Bakanlar Kurulu'nun önümüzdeki hafta yapılacak toplantısında tartışmaya açacaklarını bildirdi.

Böyle bir düzenlemenin kendine özgü iç dengelerinin olduğunu ve bazı tereddütleri beraberinde getirdiğini belirten Şahin, "O nedenle kararı Bakanlar Kurulu'na bıraktık. Personel reformuyla ilgili hazırladığımız tasarıyı ilk Bakanlar Kurulu toplantısında ele alırken, bu öneriyi de toplantıda değerlendireceğiz" dedi. Şahin, amaçlarının maaş sistemindeki eşitsizliğin giderilmesi olduğunu ifade etti.

Tek tip maaş düzeni

Şahin'in uzmanlarla birlikte uzun süredir üzerinde çalıştığı bu yeni düzenleme, Bakanlar Kurulu'nda kabul edilirse, kamuda "tek tip" maaş düzeni kurulacak. Kamudaki tüm personelin maaş düzenlemesi, tek yasayla belirlenen kriterlere göre yapılacak. Derece ve kademe farklılıkları kaldırılırken, kamu personeli; eğitim düzeyi, uzmanlık alanı ve görevine göre 15 grupta değerlendirilecek. Performansa dayalı çalışma mekanizması kurulacak.

Bu durumda mevcut uygulamaya göre, özlük hakları 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu dışında özel yasalarla belirlenen veya desteklenen TSK mensubu subay ve astsubay, YÖK personeli, üniversitelerdeki öğretim üyeleri, hakimler, savcılar, Cumhurbaşkanlığı ve Meclis personeli, Başbakanlığa bağlı kurumlarda çalışanlar da diğer devlet memurları gibi aynı personel rejimi kapsamında değerlendirilecek. Yeni kanunun öngördüğü kriterlere göre 15 grup içinde dağılımı yapılacak. Bakan Şahin, "Özlük hakları özel yasalarla belirlenen kurumların, düzenlemeye bakışları nedir? Karşı çıkan kurumlar var mı?" sorusuna, "Kurumların önerileri var. Onlar da kararı Bakanlar Kurulu'na bıraktılar" yanıtını verdi.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber