AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, milletvekilliğinden istifa etti

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2005 10:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Enerji yolsuzluğuna adı karışan Kaya: Vekillikten istifa edeceğim

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'ndaki ihalelerde usulsüzlük yapıldığı iddiasıyla başlatılan soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede adı geçen AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, bugün saat 10.30'da basın toplantısı düzenleyerek sürpriz bir çıkış yapacak. Kaya'nın milletvekilliğinden istifa edeceğini açıklayarak, "Beni sade vatandaş olarak yargılayın" diyeceği öğrenildi.

Enerji yolsuzluğu iddianamesine adı karışan AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, bugün saat 10.30'da TBMM'de bir basın toplantısı düzenleyecek. Kaya'nın toplantıda sade bir vatandaş olarak yargılanmak için milletvekilliğinden istifa edeceğini açıklayacağı belirtiliyor. Hakkındaki iddialara cevap verecek olan Cemal Kaya, yargılanmak için vekilliğinin düşürülmesini talep edecek. Kaya'nın milletvekilliğinin düşürülmesi talebinin TBMM Genel Kurulu tarafından onaylanması gerekiyor.

AK Parti'de "Kaya milletvekilliğinden istifa etsin, ancak Meclis Genel Kurulu'ndaki oylamada kabul edilmesin" görüşü ağır basıyor. Böylece AK Parti'nin yolsuzluklar konusunda kamuoyunda rahatlaması planlanıyor. Bu arada AK Parti Merkez Yürütme Kurulu (MYK), Genel Başkan ve Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın başkanlığında dün gece geç saatlere kadar süren bir toplantı gerçekleştirdi. Kaya ile ilgili hazırlanan yolsuzluk komisyonu raporunun da gündeme geldiği toplantıda, Cemal Kaya'nın bugün düzenleyeceği basın toplantısının beklenmesi kararlaştırıldı.


Kaya'nın fezlekesi Adalet Bakanlığı'nda

Enerji yolsuzluğu soruşturması kapsamında, AK Parti'li Cemal Kaya için hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığı'a gönderildi. Bakan Çiçek 'Eksisler bitsin dosya Meclis'e gönderilecek" dedi.

Enerji yolsuzluğu soruşturması kapsamında, AK Parti'li Cemal Kaya için hazırlanan fezleke, Adalet Bakanlığı'a gönderildi. Adalet Bakanı Cemil Çiçek, ''birkaç eksik var, tamamlansın Meclis'e gönderilecek'' dedi.

Enerji ihalelerindeki rüşvet ve yolsuzluk iddaları Meclis'e kadar uzandı, iddialar AKP Ağrı Milletvekili Cemal Kaya'yı da içine aldı.

Kaya'nın çetelerle mücadele kanuna muhalefet ve ihaleye fesat karıştırmakla yargılanmasını isteyen Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı dokunulmazlığı kalksın diye de fezleke hazırladı. Hazırlanan fezleke Adalet Bakanlığı'na ulaştırıldı.

Çiçek: "Prosedür neyse uygulanacak"

Hükümet Sözcüsü ve Adalet Bakanı Cemil Çiçek, "Kaya için farklı bir muamele olmayacak prosedür neyse uygulanacak " dedi.

"Şimdilik birşey görmedik, sadece duyduk" diyen AKP Grup Başkanvekili Faruk Çelik ise her türlü ihtimale karşın AKP'nin hazırlık yaptığını da söyledi.

Çelik, "yargı süreci iddiaları ortaya koyuyorsa parti de bu durumu değerlendirme noktasına gelmiştir" dedi.

CHP tatmin olmadı

AKP'den gelen bu açıklamalar CHP'yi tatmin etmedi. Grup Başkanvekili Haluk Koç, Kaya'nın dokunulmazlığının kalkmayacağından emin konuştu ve AKP'ye meydan okudu.

Hakkında fezleke hazırlanan, iddiaların ortasındaki isim Cemal Kaya ise sessizliğini koruyor.

Kaya dokunulmazlık fezlekesi Adalet Bakanlığı'na gönderildikten sonra bir basın toplantısı yapacağını açıklamıştı, ancak bu toplantıyı da iptal etti.

haber7


Kaya milletvekilliğinden istifa etti

Adı enerji ihalelerindeki yolsuzluk iddialarına karışan AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya milletvekilliği görevini bıraktığını açıkladı.

Kaya, Meclis'te düzenlediği kısa basın toplantısıyla kararını kamu oyuna duyurdu.

Ayrıntılar gelecek

haber7


Kaya'nın milletvekilliğinden istifası Genel Kurul'da kabul edilmesine bağlı

AK Parti Ağrı Milletvekili Cemal Kaya, milletvekilliğinden istifa ettiğini açıkladı.

İstifa kararını TBMM'de düzenlediği basın toplantısında açıklayan Kaya, Meclis Başkanlığı'na gönderdiği dilekçede de hakkında basın yayın organlarında çıkan haberler ve soruşturma yapılabilmesi yönünde fezleke hazırlandığı yönünde duyumlar aldığını bildirdi. Kaya, şunları kaydetti:

"Kendimi bağımsız yargı organları huzurunda savunabilmek, suçsuzluğumu ispatlamak ve de fazlasıyla haksız saldırıya uğratılmış olan kişilik haklarımı koruyabilmek adına üyesi olmaktan büyük onur duyduğum, Yüce Meclisimizin 22. Dönem Milletvekilliğimden istifamı arz ve gereğini talep ederim.

Belki de sırf kendini yargı organları huzurunda yargılatabilmek ve suçsuzluğunu ispatlayabilmek gerekçesiyle milletvekilliğinden istifa etmek siyasi geleneğimizde bir ilk olabilir. Ancak, bana güvenerek oy vermek suretiyle onurlandıran seçmenlerin, kendimin, ailemin, çocuklarımın onuru, şeref ve haysiyeti adına bu tür bir davranışta bulunma zorunluluğu duydum."

Anayasa'nın, "Milletvekilliğinin düşmesi"ni düzenleyen 84. maddesine göre öncelikle istifanın geçerli olduğu TBMM Başkanlık Divanınca tespit ediliyor. Bunun ardından istifa dilekçesi TBMM Genel Kurulu'nun oyuna sunuluyor ve milletvekilliğinin düşmesine üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 276 oyla karar veriliyor.

AA

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber