Baykal: Atamalarda Devlet kişiselleştirildi

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2005 15:21, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, atamalarla devletin kişiselleştirildiğini ve Türkiye'nin bunun bedelini "başarısızlıklarla, yolsuzluklarla ödediğini" savundu. Baykal, "Maliye Bakanı, Başbakan'ın ağabeyi, bakanlar yakın dostları, arkadaşları. Türkiye'nin 70 milyon insanı içinde Başbakanı tanıma imtiyazına kavuşamamış milyonlarca halk çocuğu ne olacak? Onlar yabancı mı, onları dışlamak mı, yok saymak mı lazım?" dedi.

Baykal, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, iktidarın, kendi kadrolarını devlet yönetimine yerleştirme konusunda "müthiş bir arayış içinde" olduğunu öne sürdü.

Baykal, her hükümetin kritik noktalara güvendiği kadrolardan atamalar yaptığını, ancak AK Parti İktidarı döneminde yaşananların geçmiş uygulamalara kesinlikle benzemediğini söyledi. Baykal, "Başvurmadıkları yol kalmadı. Anonim ilişkilerin, kuralların hakim olması gereken devlet kadrolarına, kişisel yakınlıkların egemen olmaya başladığını gördük. Devlet yönetiminde yakınlık diye bir şey olmaz. Başbakanın yakını, 70 milyonun 70 milyonu olmalıdır. Siz, 'Mustafa Kemal'in yakını' diye bir kavram, 'Ahbabı, eşi, dostu' diye bir şey biliyor musunuz?" dedi.

Başbakanlık Müsteşarı Ömer Dinçer ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan hakkındaki iddialara karşı "Ben onu tanıyorum, dokunmayın ona" denildiğini ifade eden Baykal, bunun kabul edilemeyeceğini söyledi. Bütün bunlara karşı "Fasa fiso" denildiğini kaydeden Baykal, "Susurluk ortaya çıkınca da kulakları çınlasın, o zamanki Başbakan 'Gulu gulu dansı' demişti" diye konuştu.

Müsteşar, müsteşar yardımcısı ve genel müdür düzeyinde 53 kritik noktada vekaletle görev yapan bürokratlar bulunduğuna dikkati çeken Baykal, yaşanan olayların, Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in bu kişilerin atama kararnamelerini geri çevirmekte ne kadar haklı olduğunu ortaya koyduğunu söyledi. Baykal, vekalet yöntemi ile "Cumhurbaşkanı'nın by pass edildiğini, Anayasal yetkisinin yok sayıldığını" ifade etti.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber