Hükümet 2B için alternatif arıyor

Haber Giriş : 19 Nisan 2005 16:42, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Hükümet, 25 milyar dolar kaynak beklediği 2B, yani orman özelliğini yitirmiş arazilerin satışı için, Cumhurbaşkanı'nı aşabilecek yeni alternatifler arıyor.

Hükümet, kaynak arayışı için yüzünü yeniden kamu taşınmazlarına çevirdi. Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, uygulamayı bu yasama yılında Meclis'e getirmeye çalıştıklarını söyledi.

Türkiye'de, kayıtlarda orman arazisi görülmesine rağmen, yağmalanmış, üzerine binalar dikilmiş, fiilen yerleşim birimi haline gelmiş bölgelerde, 350-400 bin bina bulunuyor.

Hükümet, 2003 yılında mevzuatta düzenleme yaparak, yıkamayacağı bu kadar binayı, ekonomiye kazandırma kararı aldı. 2B olarak bilinen orman vasfını yitirmiş arazilerin satışından 25 milyar dolar gelir bekleniyordu.

Sezer yasayı daha önce veto etmişti Ancak Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer, yasayı orman yağmasını artırabileceği gerekçesiyle veto etti. Yasayı iki yıldır askıda tutan hükümet bu arazilerin satışı için Cumhurbaşkanı Sezer'in tekrar geri çevirmeyeceği yeni alternatifler hazırladı. Maliye Bakanlığı, yeni bir öneri hazırlayarak Orman Bakanlığı'na iletti.

Çevre ve Orman Bakanı Osman Pepe, kanunu yeni haliyle bu yasama yılında Meclis'e getireceklerini söyledi. Yeni kanuna göre 31 aralık 1981 öncesinde orman alanı dışına çıkarılan arazilerden yeniden ağaçlandırılabilecekler, tekrar ormanlık ilan edilecek.

Aynı şey, 1981 sonrasında orman vasfını yitiren araziler için de geçerli olacak, buralar da ağaçlandırılacak.

2B NEDİR?

2B, 6831 Sayılı Orman Kanunu'nun İkinci Maddesi B Bendi için kullanılan bir kısaltma. Bu tabir, orman vasfını yitirmiş araziler için kullanılıyor.

Daha açık bir ifadeyle, orman vasfını yitirmiş, kadastro marifetiyle orman alanları dışına çıkartılmış, bir daha geri kazanılamayan ve ıslah edilemeyen araziler 2B olarak tanımlanıyor.

2B Yasası, 1981 yılından önce orman vasfını kaybetmiş 470 bin hektar arazi ile 2.5 milyon kişinin yaşadığı 400 bin binanın sahiplerine satışını öngörüyor.

CNN Türk

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber