Plan Bütçe Komisyonunda Teşvik Kanunu Tasarısı görüşülüyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2005 18:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Plan Bütçe Komsiyonu'nda bütçe dengelerini etkileyeceği gerekçesiyle IMF'nin karşı çıktığı belirtilen ve teşvikli il sayısını 36'dan 49'a çıkarmayı öngören yasa tasarısı görüşülmeye başlandı.

Komisyon toplantısına katılan Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, gazetecilere konuyla ilgili yaptığı açıklamada, tasarının son şekliyle bütçeye maliyetinin ne kadar olduğunun henüz hesaplanmadığını söyledi. Tasarı'nın alt komisyon çalışmalarında, öngörülen SSK primi, gelir vergisi, stopaj, enerji ve bedelsiz arsa-arazi için belirlenen teşvik kriterlerinde yeniden değişiklikler yapılarak, gelir vergisi stopajı, SSK primle sanayide enerji teşviklerinden yararlanmak için, 1 Mart 2005'ten önceki yatırımlarda mevcut işçilerin yüzde 20 oranında artırılması ve çalıştırılan toplam işçi sayısının asgari 30 olması şartı getirildi. Yeni istihdam edilen işçiler ile bunun iki katı kadar işçi için bu teşviklerin uygulanması öngörüldü. Bu istihdamlara ek olarak ilave edilen her kişi başına da yüzde 0.5`lik bir enerji teşviki daha ilave edilecek. Böylece, tasarıda daha önce 1 Ocak 2005 olarak belirlenen yürürlük tarihi 1 Mart 2005 olarak değiştirilirken, tasarının ilk halinde 10 olarak belirlenen ve daha sonra 20'ye çıkarılan asgari istihdam sayısı da 30'a yükseltilmiş oldu. Yine tasarı üzerinde yapılan son değişikliklerde, tarımda sertifikalı tohumculuk alanındaki çalışmalarda ise teşvikten yararlanmak için gerekli yeni istihdam şartı 10 olarak korundu. Tasarıya göre yatırımı izleyen 5 yıl boyunca yatırımcılar söz konusu tüm teşviklerden yararlanacak. Yine tasarıya alt komisyonda eklenen bir düzenleme ile de, uluslararası anlaşmalara dayalı hizmet ve yapım işleri teşvik kapsamı dışında tutuldu.

Ayrıca, 29 Ocak 2004 tarihinden sonra özelleştirme kapsamında devir alınan işletmeler hariç olmak üzere mevcut ve faaliyette bulunan işletmelerin devredilmesi, birleşmesi veya bölünmesi gibi hallerde teşvik yasası uygulanmayacak. Tasarıda, arazi teşviki 49 yıllığına kira olarak yer alırken, alt komisyonda 'mülkiyet hakkı devrine' çevrilmişti. Bu düzenleme korunurken, uygulamanın tek istisnası, kıyılarda yapılacak tesislere arazi tahsisi olarak belirlendi. Kıyılarda, mülkiyete konu olmayan arazilerde mülkiyet hakkı devri yerine yine 49 yıllığına kiralama yoluna gidilebilecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber