İstanbul Belediyesi ile Dünya Bankası arasında kredi anlaşması

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 19 Nisan 2005 18:08, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

İstanbul Büyükşehir Belediyesi ile Dünya Bankası arasında, deprem kredisi görüşmeleri kapsamında kredi antlaşması imzalandı. Antlaşmayla, İstanbul-Washington arasında Dünya Bankası ile İstanbul Sismik Risk Azaltma ve Acil Durum Yönetimi Projesi (İSMEP) kredi görüşmeleri gerçekleşti.

İSMEP kapsamında, Afet Koordinasyon Merkezi'nde düzenlenen toplantıda, İstanbul Valisi Muammer Güler, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AKOM Başkanı Mesut Pektaş, Başbakanlık Proje Uygulama Birimi Direktörü Murat Sungur Bursa, Prof. Dr. Metin İlkışık ile çok sayıda davetli hazır bulundu. Toplantıda, Dünya Bankası Afet Projeleri Bölge Sorumlusu Wael Zakout da, videonet sistemiyle bağlanarak bir konuşma yaptı.

Zakout, "Bugün yapacağımız toplantı, iki ülke arasında bir çeşit müzakeredir. İstanbul'un çalışmalarına hızla başlayacağına eminim. Biz buradaki heyetle, görüşmelerimizi iki gündür sürdürüyoruz. Bugün ve yarın müzakere süreci ve kredi desteğinin gerekli detayları görüşülecek. Bu detaylardan sonra, ilk etapta 400 milyon dolar ödenek yapılacak" dedi.

Daha sonra söz alan İstanbul Valisi Muammer Güler, "Heyet mensuplarına şunu belirtmek istiyorum: Bu projeyle ilgili çalışmalar uzun zamandır devam etmektedir ve proje inisiyatifi büyük ölçüde İstanbul Özel İdaresi'ne geçmiştir. Bugün TBMM'den geçen bir kanunla, bu ödenek özel idareye aktarılacak. Ancak kanun gereği, Özel İdare kamu alanları binaları için kullanılması gerekli miktarı kullanacak. Geri kalanı Büyükşehir Belediyesi'ne aktaracak. Bununla ilgili büyük bir süreç aşılmış oldu. Bu demek oluyor ki, müzakerelerin bitmesine müteakip, İSMEP ile ilgili çalışmalar hemen başlayacak" diye konuştu.

Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş da, "Bilindiği gibi bu proje, kamu binaları, iletişim ve elektrik çalışmaları içindir. Ancak İstanbul büyük bir deprem riski altında. Bu yüzden İSMEP'in devamı olan İSMEP-2, yani diğer alanlarında deprem riskine karşı korunması ve önlem alınması için İSMEP-2'nin başlatılması gerekiyor. İSMEP-2 büyük bir kredi gerektiriyor. Burada 1 milyar dolarlık bir kredi söz konusu. Uygulama alanı büyük olacağından, Dünya Bankası'nın bize gerekli esnekliği sağlayacağını umuyoruz. Deprem öncesinde, bu tür önlemlerin alınması gerekli. Çünkü İstanbul Türkiye'nin ekonomisini belirleyen bir il. Şu anda alınacak kredilerin 4-5 milyar dolar olması, ileride olabilecek büyük bir afette 50-60 milyar dolar olmasından daha iyi" ifadelerini kullandı.

Toplantının sonunda söz alan AKOM Başkanı Mesut Pektaş da, Dünya Bankası'ndan alınacak kredilerin 20 yılda geri ödeneceğini belirterek, bu krediyle sorunun büyük bir bölümünün halledileceğini söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber