3 lise öğrencisinden bilimde büyük başarı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 20 Nisan 2005 11:22, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Bilimsel çalışmaların öneminin her geçen arttığı günümüzde, fen liselerinde eğitimlerini sürdüren 3 öğrenci, birbirinden önemli bilimsel çalışmalara imza attılar.

TÜBİTAK'ın düzenlediği Orta Öğretim Öğrencilerinin Araştırma Projesi sergisi birbirinden ilginç ve önemli bilimsel çalışmalar Atatürk Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi'nde sergileniyor.

Sergide yer alan bilimsel çalışmalardan biri kanser hastaları için büyük önem taşırken, diğeri de akıllı ev teknolojileri için yeni bir çığır açacak cinsten.

Erzurum İbrahim Hakkı Fen Lisesi öğrencilerinden Ahmet Çağrı Büyükkasap, kanser hastalıklarının tedavisinde kullanılan Taksol ilacın daha ucuza üretilebileceğini kanıtladı.

Taksol ilacının dünyada tek firma tarafından üretildiğini ve 5 mililitresinin 7.8 milyar lira satıldığına dikkat çeken Büyükkasap, ilacın porsuk ağacından üretildiğini, Taksol üretimi için koç boynuzu kullanılabilirliğini araştırmasıyla ortaya koyduğunu söyledi. Büyükkasap, geliştirdiği yöntemle kanser ilacının seri üretiminin yapılabileceğini böylece kanser hastalarının daha düşük fiyatla ilaç tedavisi görebileceğini söyledi.

Trabzon Yomra Lisesi son sınıf öğrencileri Eser Dülger ve İsa Çalış da akıllı ev teknolojine katkı sağlayacak "ısıtan buzdolabı-soğutan fırın" geliştirdiler.

İnternet üzerinden kontrol edilebilen, enerji tasarrufu sağlayan, hem ısıtıcı hem de soğutucu olarak kullanılabilen ev aletinin denemelerde 75 dereceye kadar ısısı yükseltildi ve eksi 4 dereceye kadar düşürüldü.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber