TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun 14 üyesinden 7'sini başbakan seçecek

Haber Giriş : 22 Nisan 2005 10:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TÜBİTAK Bilim Kurulu'nun 14 üyesinden yedisini başbakan seçecek. Başkan seçimi: Kurul, biri üye, biri dışarıdan iki aday belirleyecek, başbakan birini seçerek onay için cumhurbaşkanına bildirecek

Komisyondan geçti

İktidar, Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırmalar Kurumu'nu (TÜBİTAK) 'siyasete bağımlı' hale getirme ısrarını sürdürüyor. Milli Eğitim Komisyonu'ndan geçen teklife göre TÜBİTAK Bilim Kurulu 14 üye ve bir başkandan oluşacak. Üyelerden dördünü kurul, yedisini ise başbakan seçecek.

YÖK'ün hakkı bir Başbakan da bilim ve teknolojide yetkin üç, Türkiye Bilimler Akademisi'nden (TÜBA) üç ve kamu ya da özel sektör de 10 yıl tecrübeli bir kişiyi üye seçecek. TÜBA'dan atanacak kişilerden biri fen-teknik, biri sosyal-beşeri, biri sağlık alanından olacak. YÖK bir üye, TOBB da iki üye seçecek.

Mevcut durum

Başbakan, kurulun önerdiği (biri içeriden, biri dışarıdan) iki kişiden birini başkan seçip Köşk'e bildirecek. Mevcut yasaya göre Bilim Kurulu, 12 üyesinden sekizini 'müspet ilimler'deki yetkin kişilerden, dördünü özel ya da kamu sektöründeki kişilerden belirleyip başbakanın onayına sunuyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber