Emeklilikte, düzeltilmeden önceki yaş esas alınacak

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 22 Nisan 2005 11:09, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, ilk defa çalışmaya başlandıktan sonra verilen yaş düzeltme kararlarının SSK, Bağ-Kur ve Emekli Sandığı'nda dikkate alınamayacağına karar verdi.

506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu kapsamında ilk defa 8 Ağustos 1977'de çalışmaya başladı. Davacı, bu tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan 1 Ocak 1961 tarihli doğum tarihini, 18 Temmuz 1978'de sonuçlanan yaş düzeltme davasıyla 1 Ocak 1959 olarak düzelttirdi. SSK, işlemlerine, ilk defa çalışmaya başlanılan tarihte nüfus kütüğünde kayıtlı bulunan doğum tarihini esas aldı ve davacının yaşlılık aylığı istemini reddetti.

Bunun üzerine davacı, tahsis işlemlerinde düzeltilen doğum tarihinin dikkate alınarak yaşlılık aylığına hak kazandığının tespitine karar verilmesi istemiyle dava açtı.

Davayı görüşen Ankara 14. İş Mahkemesi, istemi reddetti. Temyiz istemini görüşen Yargıtay 10. Hukuk Dairesi, yerel mahkemenin kararını bozdu. Yerel Mahkeme, kararında direnince dosya Yargıtay Hukuk Genel Kurulu'na geldi.

Yargıtay Hukuk Genel Kurulu, yerel mahkemenin kararını onadı. Genel Kurul'un kararında, uyuşmazlığın; ilk kez sigortaya tabi bir işte çalışmaya başladıktan sonra mahkemece düzeltilen doğum tarihinin SSK tarafından yaşlılık aylığı tahsis işlemlerinde dikkate alınıp alınmayacağı noktasında toplandığı belirtildi.

Kararda, yasalarda yer alan yaşla ilgili düzenlemelerin, yaşamın her alanında etkisini gösterdiği, bir kısım hakların kazanılması, kullanılması ya da sona ermesinde dikkate alındığı kaydedildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber