Engelliler Yasa Tasarısı Bakanlar Kurulunda

Haber Giriş : 25 Nisan 2005 14:19, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Engelliler Yasa Tasarısı'nda bulunan bazı maddelerle ilgili Devlet Bakanı Güldal Akşit ile Maliye Bakanlığı arasında yaşanan pürüzler giderildi. Devlet Bakanı Güldal Akşit, iki yıldır üzerinde çalıştıkları Engelliler Yasası'na son şeklinin verilip Bakanlar Kurulu'nda imzaya açıldığını söyledi.

20 bini çocuk olmak üzere 40 bin kişiye hizmet götürdüklerini kaydeden Bakan Akşit, "Bizim çalışmalarımızın hepsi müjdeli. Yasa özürlülerin asgari ihtiyaçlarına cevap verecek" dedi.

SON TASLAKTA NELER VAR?

-Özürlü Hakları Kurulu: Bağımsız kurulacak ve Bakanlar Kurulu tarafından atanacak. Yasa yürürlüğe girdikten sonra çıkabilecek problemleri çözecek. Kanunun günün şartlarına göre uygulanması konusunda yetkili kılınacak. RTÜK gibi hizmet verecek olan Kurul kanuna uymayan sivil toplum örgütüne ve özel sektöre ceza kesebilecek.

-Özürlü Destek Geliri: Ağır özürlü olanlara asgari ücret düzeyinde, özrü az olanlara asgari ücretin 5'te 4'ü ve 5'te 3'ü düzeyinde destek sağlanacak.

-Bakım Ücreti: Yatağa bağımlı özürlülerin bakımını özel şirketler eliyle yaptıracak. Devlet, her bir özürlü vatandaş için bu şirketlere 450 YTL ödeyecek.

-Eğitim: Özürlü çocuklar özel rehabilitasyon merkezlerinde eğitim alacak. Eğitim masrafları devlet tarafından karşılanacak.

-Özel Eğitim Değerlendirme Kurulu: Özürlülerin özel eğitim alıp almaması konusunda denetleme yapacak kurul eğitimci ve doktorlardan oluşacak.

Ayakları şişti

Devlet Bakanı Güldal Akşit'in kiloları ile başı dertte. Geçtiğimiz hafta ülkemize gelen Letonya Cumhurbaşkanı Vaira Vike-Freiberga ile İstanbul'un turistik yerlerini gezen Akşit'in ayaklarına kara sular indi. Kilolarından kurtulmak için akupunktur tedavisine istemeye istemeye başladığını söyleyen Akşit ,"Ben fazla inanmıyorum akapunktur ile tedaviye. Ancak bir arkadaşımın ısrarı üzerine denemeye karar verdim. Sonucunu göreceğiz bakalım" diye konuştu.

Öncelikli projeler

Devlet Bakanı Güldal Akşit, bakanlığın öncelikli projeleri hakkında da bilgi verdi.

-Zihinsel engelli öğrencilerin taşımalarına ücretsiz olarak devam edilecek. Bunun için 400 trilyon liralık fon ayrıldı.
Özürlü ve yaşlıların bakımı konusunda 3-4- 5 Mayısta Türkiye'de ilk defa Uluslararası Bakım Kongresi düzenlenecek.
-SHÇEK Eve Dönüş Projesi, Sevgi Evleri Projesi, Nasıl Bir Yuvam Olsun Projesi ve Gündüz Bakımevi Açma Projesi ile ilgili çalışmalar yürütecek.
2. Özürlüler Şurası sonbaharda 'Yerel Yönetimler ve Özürlüler' gündemiyle toplanacak.
-Kadın-erkek arasında fırsat eşitliği komisyonunu oluşturma çalışmaları devam ediyor.
İkinci el cep telefonlarının satışı ve kullanımıyla ilgili bir yasa teklifi hazırlandı.
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla 5 bakanlığın oluşturduğu Kapkaç Komitesinin çalışmaları devam ediyor.

d.b.tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber