Harcırahlara Yeni Düzen (2):

6245 sayılı Harcırah Kanununda 5335 sayılı Torba yasa ile yapılan ikinci değişiklik yatak ücretlerine ilişkindir. 6245 sayılı Kanunun 33'üncü maddesine göre sadece denetim elemanları, memuriyet mahali dışına gidişlerinde gündeliklerine ek olarak "yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri" de alabilmekteydi. Bugün, bu madde, değiştirilmiştir. Konuya ilişkin detay için başlığa tıklayın.

Kaynak : Memurlar.Net
Haber Giriş : 27 Nisan 2005 10:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Yapılan değişiklik 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı "Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun"da yer almaktadır.

6245 sayılı Harcırah Kanunun 33'üncü maddesi şu şekildedir:

"Madde 33 ? (Değişik: 11/12/1981 - 2562/12 md.)
a. Bu Kanun gereğince verilecek yurtiçi gündeliklerinin miktarı her yıl bütçe kanunları ile tespit olunur.
b. Devamlı ikamet ettikleri yerler dikkate alınarak kurumlarınca belirlenen görev merkezi, mıntıka merkezi ve grup merkezi dışına teftiş, denetim, inceleme veya soruşturma görevi ile gönderilen Devlet Denetleme Kurulu Üyeleri ile geçici uzmanları, Sayıştay Denetçi ve Yardımcıları, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu Başkan, Üye, Uzman Müşavir, Uzman ve Uzman Yardımcıları, Silahlı Kuvvetler Denetleme ve Tetkik Kurulları Başkan ve Üyeleri, Bakanlık, Müsteşarlık ve Bağımsız Genel Müdürlük Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları, Maliye Bakanlığı Hesap Uzman ve Uzman Yardımcıları, Bankalar Yeminli Murakıp ve Murakıp Yardımcıları, Yükseköğretim Denetleme Kurulu Başkanı ve üyeleri, Bakanlıklar Merkez teşkilatına dahil Kontrolör ve Stajyer Kontrolörler, İçişleri Bakanlığı Dernekler Denetçisi ve Dernekler Denetçi Yardımcıları, Diyanet İşleri Başkanlığı ile Toprak ve Tarım Reformu Müsteşarlığı Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları, Çalışma Bakanlığı İş Müfettişleri ve Yardımcıları ile İş Güvenliği Müfettişleri ve Yardımcıları, Sosyal Sigortalar Kurumu Sigorta Müfettiş ve Müfettiş Yardımcıları, İlköğretim Müfettişleri ve Müfettiş Yardımcıları Tapu ve Kadastro Denetmenleri ve Denetmen Yardımcıları ile Defterdarlık Kontrol Memurlarından;

(1) Türkiye düzeyinde teftiş, denetim ve inceleme yetkisine haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 1,3 katı,
(2) Bölge düzeyinde teftiş, denetim veya inceleme yetkisine haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 1,1 katı,
(3) İl düzeyinde teftiş, denetim veya inceleme yetkisine haiz bulunanlara birinci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarının 0,9 katı,
Gündelik olarak ödenir.

(Ek parağraf: 14/1/1988 - KHK - 311/14. md.; değişik: 31/7/2003 ? 4969/1 md.) Bu şekilde gündelik ödenenlerden, yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak üzere, gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir.

c) (Değişik: 14/1/1988 - KHK - 311/14 md.) Devlet Tiyatroları ve Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlükleri ile Müdürlükleri, Cumhurbaşkanlığı ve Devlet Senfoni Orkestraları, Oda Orkestraları, Devlet Türk Halk Müziği Korosu, Devlet Klasik Türk Müziği Korosu, Devlet Çoksesli Müzik Korosu ve Devlet Halk Dansları Topluluğu tarafından düzenlenecek yurtiçi sanat faaliyetlerine münferiden ve topluca katılan sanatçılarla diğer görevlilere kanunlara göre kurumlarınca karşılanan seyahat ve ikamet giderlerine ilave olunarak, 2 nci derece kadrolu memur için tespit olunan gündelik miktarlarının 2 katı gündelik olarak verilir."

Ancak, 27.04.2005 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan 5335 sayılı "Bazı Kanun Ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun" ile 33'üncü maddeye (d) bendi eklenmiştir.

33'üncü maddeye 27.04.2005 tarihi itibariyle eklenen (d) bendi şu şekildedir.
"d) Bu Kanun hükümlerine göre gündelik ödenenlerden ((b) fıkrasına göre gündelik ödenenler hariç) yurtiçinde yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri belgelendirenlere, belge bedelini aşmamak ve her defasında 10 gün ile sınırlı olmak üzere gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ayrıca ödenir."

33'üncü maddede yapılan bir diğer değişiklik şu şekildedir:
"c) 33 üncü maddesinin; (b) fıkrasına "Kontrolör ve Stajyer Kontrolörler," ibaresinden sonra gelmek üzere "Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Uzman ve Uzman Yardımcıları ile Aktüer ve Aktüer Yardımcıları" ibaresi eklenmiş ve (c) fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir."

YUKARIDAKİ DEĞİŞİKLİĞİN İKİ ANLAMI BULUNMAKTADIR

1- Hazine Müsteşarlığı Sigorta Denetleme Uzman ve Uzman Yardımcıları ile Aktüer ve Aktüer Yardımcıları da artık tüm memurların tabi olduğu gündelik üzerinden değil (b) fıkrasında sayılan diğer kontrol elemanları ile birlikte arttırımlı gündelik alacaktır.

2- (b) fıkrasında sayılan diğer kontrol elemanları gibi memurlar da yatacak yer temini için ödedikleri ücretleri alabileceklerdir. Ancak bu 10 gün ile sınırlıdır ve gündeliklerinin tamamına kadar olan kısmı ile sınırlıdır.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber