DİE, TÜİK oluyor

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 28 Nisan 2005 00:03, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Türkiye İstatistik Kanunu Tasarısı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda kabul edildi.

Tasarı, istatistik alanındaki çalışmaların uluslararası standartlara uygun olarak yapılmasını amaçlıyor.

Tasarı, resmi istatistiklerin üretimine ve organizasyonuna ilişkin kanunu çerçeveyi oluşturmayı, temel prensip ve standartları belirlemeyi, ihtiyaç duyduğu alanlarda gerekli veri ve bilgilerin derlenmesini, değerlendirilmesini, istatistiklerin üretilmesini, yayımlanmasını ve dağıtımını sağlamayı; resmi istatistik programında istatistik sürecine dahil kamu kurum ve kuruluşları arasında koordinasyonu amaçlıyor.

Ulusal ve uluslararası düzeyde ihtiyaç duyulan konularda "resmi istatistik programı" hazırlanacak. Sayım ve araştırmalar, program kapsamında yapılacak. Program, Türkiye istatistik Konseyi'nin istişari görüşleri doğrultusunda 5 yıllık olarak hazırlanacak ve Bakanlar Kurulu'na sunulacak.

Resmi istatistikler, Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı ve Resmi İstatistik Programı'nda belirtilen kamu kurum ve kuruluşları tarafından üretilip, dağıtılıp, yayımlanacak.

DİE'nin adı, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) olarak değişecek. TÜİK; İstatistik Konseyi ve Türkiye İstatistik Kurumu Başkanlığı'ndan oluşacak. TÜİK, Başbakanlığa bağlı olacak.

İstatistik Konseyi, programın hazırlanmasına, resmi istatistiklerin gelişimine ve işlevlerine ilişkin tavsiyelerde bulunacak, resmi istatistik ihtiyaçlarını tespit edecek, değerlendirecek ve ileriye dönük görüş ve önerileri kapsayan çalışmalar yapacak. TÜİK Başkan ve yardımcıları, Konsey'in doğal üyesi olacak. Konsey, yılda en az bir kez toplanacak. TÜİK Başkanı, Konsey'in de başkanlığını yürütecek.

TÜİK Başkanlığı, merkez ve taşra teşkilatından oluşacak. TÜİK Başkanı, Bakanlar Kurulu tarafından 5 yıl süreyle atanacak. Süresi dolan Başkan, aynı göreve bir kez daha atanabilecek. Başkana yardımcı olmak üzere 3 yardımcı atanacak. Bunlardan en az birinin, daha önce TÜİK uzmanı unvanını almış olması gerekecek.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber