Cumhurbaşkanı Sezer'in 'istemediği' yetkileri geri alınacak

Haber Giriş : 19 Ağustos 2003 10:55, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Cumhurbaşkanı Sezer'in 'istemediği' yetkileri geri alınacak

Hükümet, Cumhurbaşkanı'nın yetkilerini kısmak için Anayasa değişikliği hazırlarken, Sezer'e de, daha önceleri "Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin fazlalığından" yakındığı konuşmalarını hatırlatacak.

Cumhurbaşkanı Sezer'in yasaları üst üste veto etmesinin ardından, AK Parti milletvekilleri arasında yetkileri tartışılmaya başlandı. AK Parti, yeni bir Anayasa değişikliği hazırlayarak, Sezer'in yetkilerini azaltmayı hedefliyor.

AK Parti, Meclis'in 1 Ekim'de açılmasının ardından Anayasa değişiklik paketini gündeme getirecek. AK Parti tarafından gündeme getirilecek Anayasa değişiklik paketinde Cumhurbaşkanının yetkilerini azaltmaya yönelik düzenlemenin de olacağı öğrenildi.

'İdari işlem yapamaz'

Sezer, Anayasa Mahkemesi Başkanı olarak 25 Mayıs 1999'da yaptığı konuşmada Cumhurbaşkanı'nın yetkilerinin fazlalığından şikayetçi olmuş, Anayasa'nın 105. maddesindeki "Cumhurbaşkanının resen imzaladığı kararlar ve emirler aleyhine yargı mercilerine başvurulamayacağı" kuralını hatırlatarak, "Yasa koyucuya Cumhurbaşkanına tek başına idarî işlem yapma yetkisi verme olanağı tanınmıştır. Kişilerin hukuksal durumların etkileyebilecek olan ve Cumhurbaşkanının Devletin başı sıfatıyla değil, yürütme organının başı sıfatıyla tek başına yapacağı işlemlerin yargı denetimi dışında tutulması hukuk devleti ilkesi ile uyuşmaz" demişti.

'Yetki, sınırları aşıyor'

Anayasa'nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanı'na tanınan yetkilerin çok olduğuna işaret eden Sezer şunları dile getirmişti: "Anayasa'nın 104. maddesinde Cumhurbaşkanına verilen yetkiler, parlamenter demokrasinin sınırlarını aşmaktadır. Oysa, demokratik devlet düzeninde, ulusal iradeyi temsil eden parlamento dışında sorumsuz bir Cumhurbaşkanının yönetimi paylaşması ve tek başına önemli yetkiler kullanması kabul edilemez."
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber