Maliye Bakanlığı, emekli üst düzey bürokratları, fahri vergi müfettişi yapmaya hazırlanıyor.

Haber Giriş : 19 Ağustos 2003 11:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Maliye Bakanlığı, emekli üst düzey bürokratları, fahri vergi müfettişi yapmaya hazırlanıyor.

Maliye Bakanlığı, emekli üst düzey bürokratları, fahri vergi müfettişi yapmaya hazırlanıyor. Sisteme göre, fahri vergi müfettişleri, fiş kesmeyen mükellefleri yakalayacak. Ve anında ceza kesecek.
Maliye Bakanlığı, alışverişlerde fiş kesmeyen mükellefler için, "Fahri Vergi Müfettişi" sistemini uygulamaya koymaya hazırlanıyor. Emekli üst düzey bürokratlardan oluşacak, fahri vergi müfettişleri fiş kesmeyen mükelleflere anında ceza kesecek. Trafikte kullanılan, "fahri müfettişlik sistemi" vergi sisteminde de kullanılacak. Maliye Bakanlığı tarafından halen hazırlıkları sürdürülen projeye göre, belirli bir süre eğitimden geçirilen emekli üst bürokratlara, fahri vergi müfettişi kartı verilecek.

Fahri müfettişler nasıl çalışacak?

Projeye göre, fahri vergi müfettişlerine, vatandaşlara alışverişlerde fiş vermeyen mükelleflere, ceza kesme yetkisi verilecek. Müfettişlere, Maliye Bakanlığı Gelirler Genel Müdürlüğü tarafından makbuz da verilecek. Müfettişler, fiş vermeyen mükelleflere anında ceza kesecekler. Ve, bu cezalar Maliye Bakanlığı vergi denetmenlerinin, kestiği cezalarla aynı şekilde işlem görecek. Cezaları ödemeyen mükelleflere de, gecikme faizi uygulanacak.

Öte yandan, Maliye Bakanlığı yine vergi kayıp ve kaçaklarını önlemek için eylül ayından itibaren denetimlerin arttırılmasını da planlıyor.

Fabrikalara Maliye markajı

İstanbul Defterdarlığı, 9 bin 800 civarındaki fabrikada kayıtdışılık olup olmadığını tespit etmek için mal hareketlerini yakından takibe alan bir çalışma başlattı. Çalışma kapsamında ilk etapta 300 ve üzerinde işçi çalıştıran 104 fabrika izlemeye alındı. Aşama aşama yürütülecek projenin son aşamasında 50 kişiye kadar işçi çalıştıran fabrikalar takip edilecek.

İstanbul Defterdarı Kadir Boy, yaptığı açıklamada, ilk etapta 300 ve üzerinde işçi çalıştıran fabrikaları izlediklerini belirterek, şöyle konuştu: "İzlenen dönemde kayıt tutulmadığı görülürse, geçmiş dönemleri de araştıracağız." Boy, izleme sonucunda herhangi bir olumsuzluğa rastlanmayan fabrikaların da defterdarlığı ilgilendiren bürokratik işlemlerinin en hızlı şekilde yapılmasının sağlanacağını ifade etti.
Yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber