Danıştay, Ulucanlar için çelişkili kararlar verdi

Kaynak : Milliyet
Haber Giriş : 27 Eylül 2011 20:55, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:01

Ulucanlar'da yargının çelişkili kararları

Cezaevinde öldürülen 3 mahkûmun ailesine tazminat vermeyen Danıştay diğer mahkûmun ailesini haklı buldu

GÖKÇER TAHİNCİOĞLU Ankara

Kapatılan Ankara Merkez Kapalı Cezaevi'ne (Ulucanlar) 26 Eylül 1999'da 10 mahkumun silahla vurularak öldürüldüğü operasyonun yıldönümünde yargıdan tartışma yaratacak kararlar çıktı. Danıştay, daha önce mahkumlardan Önder Gençaslan'ın ailesinin açtığı davada olduğu gibi, öldürülen İsmet Kavaklıoğlu'nun ailesinin tazminat talebini, ?karar düzeltme? aşamasında geri çevirdi. Danıştay daha önce ölen mahkum Ahmet Savran için ailesine tazminat ödenmesine karar vermişti.

Ankara 6. Ağır Ceza Mahkemesi de operasyonu yapan askerlerin beraatine karar verdi. Mahkumların aileleri ve avukatları, adalet için, gözünü AİHM'ye çevirdi. Operasyona katılan hiçbir güvenlik görevlisi ceza almadı.

Ölüme göre değişir

Ölen mahkumlardan Önder Gençaslan, Habib Gül ve son olarak İsmet Kavaklıoğlu'nun ailelerinin açtığı davalarda Danıştay, ?son dakika? başvurularıyla tazminat taleplerini reddetti.

Ankara 5. İdare Mahkemesi, Kavaklıoğlu'nun başvurusu üzerine, cezaevinde bulunan kişilerin yaşama hakkının korunmasının devletin yükümlülüğünün altında olduğunu belirterek, ?idarenin ağır hizmet kusuru bulunmaktadır? ifadelerini kullandı ve aileye toplam 5 bin TL tazminat ödenmesi gerektiğine karar verdi. Danıştay 10. Daire de idare mahkemesinin kararını onadı. İçişleri Bakanlığı ve Adalet Bakanlığı itiraz ederek, karar düzeltme talebinde bulundu.

Karar düzeltildi

Karar düzeltme incelemesinde daire, ilk kararıyla çelişen bir karara imza attı. Danıştay, bu kez, olayda devletin bir kusuru olmadığını ve bu nedenle aileye tazminat verilmesinin hukuka uygun olmayacağını belirtti. Karara karşı muhalif kalan 12 hakim ise müdahaleyi ölçüsüz buldu.

Danıştay, Kavaklıoğlu'nda olduğu gibi Gençaslan ve Gül'ün ailelerinin açtıkları davalarda da önce tazminata hükmetmiş, düzeltme başvurusu üzerine bu kararını kaldırmıştı. 3 ayrı dosyada aynı sürecin yaşanması dikkati çekti. Danıştay, diğer 3 mahkum gibi öldürülen Ahmet Savran'ın ailesine ise 10'ar bin lira tazminat ödenmesini hukuka uygun buldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber