Liselerde 'rapor' komedisi

Haber Giriş : 30 Nisan 2005 09:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

ÖSS sınavı yaklaşırken lise son sınıflar yine erken tatile girdi. Kimi okullarda son sınıfların kullandığı dershaneler alt sınıflara verildi. Bu durum ise bir haftalık rapor için 50 milyon lira alan özel hastaneleri sevindirdi.

Üniversite sınavına iki ay kala liselerde yine tanıdık manzaralar ortaya çıktı. Lise son sınıflar ÖSS'ye hazırlık için rapor alıp erken tatile çıkmaya başladı. Ancak rapor tatili, en çok özel hastaneleri sevindirdi. Eğitim-Bir-Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri Erol Battal, özellikle büyükşehirlerde bir rapor rantı oluştuğunu belirterek, sağlık kuruluşlarının trilyonlarca lirayı bulan rapor pastasından pay almak için yeni düzenlemeye bile gittiklerini söyledi. Battal, "Rapor fiyatları semtine ve kurumuna göre 40 ila 100 milyon lira arasında değişiyor. Bazı sağlık kuruluşları sürümden kazanmak için rapor ücretini 25 milyona kadar indirdi" dedi. ÖSS'ye daha iyi hazırlanmak için her yıl son sınava iki ay kala okulu asmaya başlayan lise son sınıf öğrencileri, bu yıl da erken tatile çıktı. Üniversite hayali kuran kimi öğrenciler, günlerini evde ya da dersanede yoğun bir hazırlıkla değerlendirirken, üniversiteye girme iddiası olmayan kimi öğrenciler ise erken tatili sokaklarda değerlendirmeye başladı.

Özel hastanelerde rapor ekibi

Kimi liselerde, öğrencilerin okula gelmemesi nedeniyle lise son sınıflara ait derslikler, alt sınıfların kullanımına bile verildi. Öğrencilerin yasal 20 gün devamsızlık haklarının yanında 25 günlük rapor kullanma zorunlulukları ise özel hastaneleri memnun etti. Okullarda devlet hastaneleri ve Kızılay dispanserlerinin yanısıra, 50'nin üzerinde yatağı bulunan özel hastanelerin verdikleri raporların kabul edilmesi, bunun yanında daha az yataklı hastanelerden alınan raporların da sağlık ocaklarında onaylatıldıktan sonra işleme konulması, öğrencileri daha kolay rapor alabileceklerini düşündükleri bu kuruluşlara yönlendirdi. Eğitim- Bir- Sen Genel Teşkilatlanma Sekreteri Erol Battal, özel hastanelerin önlerine çıkan bu fırsatı iyi değerlendirebilmek için de her yolu denediğini söyledi. Eğitim sistemindeki çarpıklığın, öğrencileri rapor almak için yasal olmayan yollara başvurmaya zorladığını anlatan Battal, trilyonlarca lirayı bulan rapor rantından faydalanmak için sağlık kuruluşlarının kendi bünyelerinde sadece rapor işiyle ilgilenen bir ekip oluşturduklarını da dile getirdi.

Fiyatlar semtine göre değişiyor

Erol Battal, devamsızlık haklarını önceden kullanan öğrencilerin ÖSS'ye hazırlanmak için aldıkları raporların fiyatlarının ise hem sağlık kuruluşları arasında, hem de semtler arasında farklılık gösterdiğini söyledi. Öğrenciler bir haftanın altında alacakları rapor için sağlık kuruluşlarına 40-50 milyon lira, daha uzun süreli heyet imzası gereken raporlar için de yaklaşık 100 milyon lira ödemek zorunda kaldıklarına dikkat çeken Battal, "Bazı sağlık kuruluşları sürümden kazamlak için bir haftayı aşmayan rapor fiyatını 25 milyona kadar düşürüyorlar" diye konuştu.

Öğrencilerin büyük kısmı sokaklarda

ÖSS'ye hazırlanma gerekçesiyle rapor alan lise son sınıf öğrencilerinin ancak yüzde 50'sinin gerçekten ÖSS'ye hazırlandığını, geri kalanının da ÖSS ile uzaktan yakından ilgisi olmadığını belirten Battal, ÖSS sınavları yaklaştıkça okullarda yaşanan öğrenci olaylarında artış gözlendiğine de dikkat çekti. Battal, "Bu durumun sebebi, dersle uzaktan yakından ilgisi olmayan ancak rapor alan öğencilerdir" dedi. Battal, ailelerin bu son iki ayda çocuklarıyla daha yakından ilgilenmeleri gerektiğinin de altını çizdi. İsimlerini açıklanmasını istemeyen bazı öğretmenler de lise son sınıfların ÖSS bahanesiyle aldıkları raporların, okullarda eğitimin Mayıs ayında sona erdiği imajını uyandırdığını, bu durumun diğer alt sınıf öğrencilerini de olumsuz etkilediğini vurguladı.

ÖSS rüyalarımızı süslüyor

"Sınava ilk kez gireceğim. Artık iyiden iyiye sınav stresine girdik diyebilirim.ÖSS'yi önemsiyor ve mutlaka kazanmak istiyoruz. Hafta sonları dershaneye devam ediyorum. Sınavlar sona erdiğinde rapor alıp, okula uğramayız bile."

"Ben de bir çok arkadaşım gibi hafta sonları dershaneye devam ederek ÖSS'ye hazırlanıyorum. Birçok arkadaşım rapor aldığı için gelmiyor. Az kişiyle ders yapılmadığı için biz de test çözerek vaktimizi değerlendiriyoruz."

"Okul derslerini bir kenara bırakarak sınavlara odaklandım. ÖSS bazen rüyalarıma giriyor. İnşallah kazanır ve ailemin yüzünü kara çıkarmam. Tek isteğim bir yere kalmak."

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber