AİHM türbanı üniversitelerde yasaklayan kararını onayacak

Haber Giriş : 03 Mayıs 2005 07:00, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AİHM Büyük Dairesi, türbanın üniversitelerde yasaklanmasının hak ihlali olmadığı yönündeki kararını 18 Mayıs'ta itiraz ve değiştirme olanağı olmayacak şekilde onaylamaya hazırlanıyor

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), türbanın üniversitelerde yasaklanmasının hak ihlali olmadığı yönündeki kararını itiraz ve değiştirme olanağı olmayacak şekilde onaylamaya hazırlanıyor. AİHM'deki temyiz mercii olan Büyük Daire, 18 Mayıs'ta mahkemenin türban kararıyla ilgili duruşma yapacak. Dışişleri Bakanlığı'na dairenin AİHM'nin kararını onaylama eğiliminde olduğu bilgisi geldi.

AİHM, davacı Leyla Şahin'in 1998'deki başvurusu üzerine yaptığı yargılamada, üniversitelerin türbanı yasaklamasının hak ihlali olmayacağı yönünde karar vermişti. Kararda, "Üniversitelerde türbanın yasaklanmaması halinde türban takmayanlar üzerinde baskı oluşabileceği" değerlendirmesini yapmış, Türkiye gibi nüfusunun çoğunluğunu Müslümanların oluşturduğu ancak kadın haklarına ve laikliğe derinden bağlı olan bir ülkede, bu yasağın "acil sosyal bir ihtiyaç" oluşturduğu görüşünü savunmuştu.

Kararda, Türkiye'de "Türbanın son yıllarda politik sembol olarak kullanıldığı ve dini kurallar üzerine kurulu toplum modellerini ve sembollerini tüm topluma dayatmak isteyen aşırı politk hareketler bulunduğu" ifade edilmişti.

Leyla Şahin ve avukatları bu karara itiraz etmişler ve davanın esastan yeniden görülmesini istemişlerdi. Bu isteğe 'evet' diyen AİHM'nin 17 yargıçtan oluşan Büyük Dairesi, 18 Mayıs'ta Strasbourg'da bu davayı yeniden görmek için duruşma yapacak. AİHM Büyük Dairesi'nde yapılacak duruşmanın, bir önceki türban kararının onaylanmasıyla sonuçlanacağı yönündeki bilginin Ankara'ya ulaştığını belirten diplomatik kaynaklar, bu onayın duruşmanın üzerinden geçen bir yıl içinde gerçekleşeceğine dikkat çekiyor. Kaynaklar, AİHM onayının türban yasağı tartışmalarına yeni bir boyut katacağını ancak 'netlik' kazandıracağına vurgu yapıyor.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber