13 ilin baro başkanlarından Arınç'ın sözlerine tepki

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 03 Mayıs 2005 10:04, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

"Sayın TBMM Başkanı'nı, göreve başladığı tarihte Anayasa'nın 81. maddesi uyarınca yaptığı anda uygun davranmaya çağırıyoruz"

TBMM Başkanı Bülent Arınç'ın Anayasa Mahkemesi'ne yönelik sözleriyle ilgili olarak 13 ilin baro başkanları tarafından yapılan ortak açıklamada, "Sayın TBMM Başkanı'nı, göreve başladığı tarihte Anayasa'nın 81. maddesi uyarınca yaptığı anda uygun davranmaya çağırıyoruz" denildi.

İzmir, Aydın, Denizli, Balıkesir, Uşak, Muğla, Manisa, Antalya, Isparta, Burdur, Çanakkale, Mersin ve Hatay Barosu başkanlarının imzası bulunan ortak basın açıklamasında, "TBMM'nin yetkileri sınırsız değildir" görüşü belirtilerek, "TBMM'nin, yetkilerini, anayasanın koyduğu kural ve ilkelere göre kullanması gerekir. Hiçbir makam veya merci, kaynağını anayasadan almayan bir devlet yetkisi kullanamaz. Anayasamız, Türkiye Cumhuriyeti'nin insan haklarına saygılı, Atatürk ulusalcılığına bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan demokratik, laik ve hukuk devleti olduğunu bildirmiş, bu temel niteliklerinin değiştirilemeyeceğini, değiştirilmesinin teklif dahi edilemeyeceğini kurala bağlamıştır. Bu nedenle, çoğunluk partisi istese bile, demokratik laik Cumhuriyeti, teokratik ve totaliter bir düzene dönüştüremez.

Özgürlük adına, temel hak ve özgürlükleri ortadan kaldıramaz. Çünkü hukuk devletini, polis devletinden ya da mülk devletinden ayıran en belirgin nitelik, hukuk devletinde, devlet faaliyetlerinin, (yasama organı da dahil) takdiri ve keyfi kurallara değil, hukuk kurallarına tabi olmasıdır. Zaten öyle olduğu içindir ki Anayasa, egemenliğin bu kurallar içinde kullanılacağını hükme bağlamış, yasaların anayasaya aykırı olamayacağını ifade etmiştir" denildi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber