Hükümet memurun siyaset yapmasına sıcak bakmıyor

Haber Giriş : 21 Ağustos 2003 15:57, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
Hükümet memurun siyaset yapmasına sıcak bakmıyor

Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin, kamu çalışanlarına 2004 yılında oransal olarak 2003 yılından daha fazla zam vermeyi planladıklarını söyledi.
Bakan Şahin, KESK Başkanı Sami Evren'in toplu görüşmelerden çekilmesinin ardından Kamu-Sen Genel Başkanı Bircan Akyıldız ve beraberindeki sendika temsilcileriyle görüşmelerini sürdürdü. Görüşmelerin ardından açıklamalarda bulunan Bakan Şahin, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları Kanunu'na göre, memur sendikaları ve konfederasyonları ile toplu görüşme sürecinin 15 Ağustos'ta başladığını, Yasa'nın 28. maddesinin toplu görüşmenin çerçevesini çizen bir madde olduğunu ifade etti. Kamu görevlileriyle ilgili toplu görüşme yapma imkanını getiren yasanın çok yeni bir yasa olduğunu, eksiklikleri ve aksaklıklarının uygulama noktasında ortaya çıktığını vurgulayan Şahin, ''Yürürlükte bulunan bu yasa çerçevesinde hareket etmek durumundayız. Görüşmeler, 2004 yılına ait memurlarımızın sosyal ve mali haklarını görüşmek için yapılmaktadır'' dedi.

Şahin şöyle konuştu: ''Biz hükümet olarak memurlarımıza mevcut şartlar içerisinde en iyisini vermeyi ve milli gelirden mümkün olduğunca en fazla payı almayı arzu ederiz. Çünkü memur arkadaşlarımız bizim mesai arkadaşlarımızdır, biz onlarla birlikte çalışıyoruz. Onların en iyi şartlarla yaşamalarını, geleceklerinin ve çocuklarının hayatının garanti altında olmasını isteriz. Ama herkes biliyor ki Türkiye ekonomik olarak bir sıkıntıdan geçiyor. Biz bu sıkıntıları çözmek ve ekonomik istikrarı da sağlamak istiyoruz. Gönlümüzden geçenleri de memur kardeşlerimize tam olarak verememenin de üzüntüsünü, sıkıntısını yaşıyoruz''.

Geçtiğimiz yıl toplu görüşmelerde bir mutabakat sağlanamadığını, bu yıl bir mutabakat sağlanması için gayret ettiklerini belirten Şahin şunları söyledi: ''Ancak bu gayrette tarafların anlaşabilmeleri için tarafların anlaşmak niyetinde olmaları gerekir. Eğer siz görüşme masasına anlaşmamak niyetiyle gelirseniz, kuşkusuz ki bir sonuca da varmak mümkün değildir. KESK öncelikle hükümetimizden sendikal hakların geliştirilmesi, toplu sözleşme ve grev hakkına sahip olmalarını ve hükümetten bu konuda vaatte bulunmasını istemiştir. Memurların siyaset yapmalarına imkan tanıyacak bir düzenleme sözü istemiştir. Anayasa kamu görevlileri için sadece toplu görüşme imkanı getirmiştir, toplu sözleşme ve grev hakkı varolmadığı için öncelikle bir Anayasa değişikliği gerektirir. Memurlara siyaset yapma hakkı tanınabilmesi için Anayasa'nın 68. maddesinin değiştirilmesi gereker. Böylesine bir 15 günlük sürece sığdırılmış olan toplu görüşmede hükümetimizin böyle bir Anayasa değişikliği yapma taahhüdünde girmiş olması herhalde beklenemez ve kaldı ki içinden geçtiğimiz şu süreçte ve yakın bir geleecekte memurlarımızın siyaset yapma hakkına sahip olmalarını da isabetli görmediğimizi ve görmediğimi de ifade etmek istiyorum. Sayın Evren, devletin memurlarının siyasi partilerin memurları haline gelmelerini ve vatandaşlarımızın bir kamu kurumuna gittiğinde oradan hizmet alırken, yakalarında parti rozeti olan memurlarla karşılaşmayı umut ediyor ve hükümetimizden de bu konuda söz istiyor. Bu toplu görüşme masasının konusu olamaz''.

Sendikal özgürlük alanını genişletmenin toplu görüşmenin dışında kurulacak komisyonda görüşülecek bir konu olabileceğini kaydeden Şahin, ''KESK üyeleri toplu görüşme masasından ayrıldılar. Bu kendi takdirleridir. Biz hükümetiz, devletiz, yasal sınırlar içinde hareket etmek, milli geliri artırmak ve artan milli gelirden vatandaşlarımızın en fazla pay almalarını arzu eden siyasi iktidarız'' dedi.

Kamu çalışanlarının 2004 yılına ilişkin sosyal ve mali haklarıyla ilgili konuda düzenleme yaparken, dört kriteri gözönünde bulunduracaklarını belirten Şahin, bu kriterleri şöyle sıraladı: ''Genel bütçe içerisinde memur maaşlarının mutlaka 2003 yılındaki büyüklüğünden daha fazla olmasına özen göstereceğiz. Oransal olarak da memur maaşlarının genel bütçe içindeki oranı daha üstte olacaktır. 2003 yılında vermeyi düşündüğümüz zammın enflasyonun üstünde bir rakam olmasına özen göstereceğiz. 2004 yılı ile ilgili işçilere vermiş olduğumuz oranın altında memurlara zam verilmesi söz konusu değildir. Bunun üstünde olmasına da gayret edeceğiz''.

Soruları da yanıtlayan Şahin, görüşmelerde bir rakam telaffuz edip etmediklerinin sorulması üzerine, ''Bu rakamı telaffuz etmemizin mümkün olmadığını kendileri de biliyorlar. Bütçe büyüklüğü Ekim ayında yapılacak YPK toplantısında belirlenir. Bu konudaki çalışmalar yapılmamışken, bütçe büyüklüğü ortada değilken, bizim rakamsal olarak şunu vereceğiz dememiz isabetsiz bir değerlendirmedir'' dedi.

habervitrini

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber