48 resmi kurumun yemekhanesi denetlendi

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 12:18, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, Gıda Yasası'nın kabulüyle birlikte denetimlere hız verildi. Ankara Tarım İl Müdürlüğü, son 3 ay içinde yaptığı 2 bin 537 denetimde, hijyenik şartlar uymadığı için 267 işyerine 356 milyar 827 milyon lira (356 bin 827 YTL) para cezası verdi.

Ankara İl Tarım Müdürü Ali Karaca, Gıda Yasası yetkisi kapsamında 2005 yılının ilk 3 ayında Ankara'da yapılan çalışmaları değerlendirdi. İl Tarım Müdürlüğü bünyesinde çalışan ve konusunda uzman 47 Gıda Kontrolörü ve 19 Gıda Kontrolör Yardımcısı tarafından 2005 yılının ilk 3 ayı içerisinde 446'sı gıda üretim yeri ve 2091'i perakende satış ve toplu tüketim yeri olmak üzere, toplam 2 bin 537 gıda denetimi yaptıklarını belirten Karaca, "Bu denetimlerde üretim izni almadan üretim faaliyetine geçtiği belirlenen, Türk Gıda Kodeksi'ne aykırı üretim yapan ayrıca sorumlu yönetici istihdam etmediği anlaşılan veya asgari teknik ve hijyenik şartları sağlamadığı tespit edilen 267 iş yerine 5179 Sayılı Gıda Kanunu gereği gerekli cezai işlem yapılarak toplam 356 bin 827 YTL para cezası uygulanmıştır" dedi.

Son dönemde kamuoyunda büyük yankı uyandıran sahte rakı ve sahte bala yönelik denetimlerde, Ankara ili sınırları içerisinde alınan rakı numunelerinde herhangi bir olumsuzla karşılaşılmadığını kaydeden Karaca, denetimi yapılan 65 bal işletmesinden alınan 105 numunenin 37'sinin sonucu uygun çıkmadığını, şahit numune sonucu gelen 2 firma için Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulunduklarını, 3 firmanın üretimden men edilip bir firmanın da deposunun mühürlendiğini söyledi.

48 RESMİ KURUMUN YEMEKHANESİ DENETLEDİ

Bu denetimlerin sadece özel işletmeleri kapsamadığını belirten Karaca, "Resmi kurum ve kuruluşların yemekhaneleri de denetim programına alınarak, Tarım Bakanlığı yemekhanesi de dahil olmak üzere diğer Bakanlıklar, hastaneler, huzurevleri, çocuk esirgeme kurumları gibi 48 resmi kurum yemekhanesi de denetlendi.

Gıda denetimlerinin yanında 243 üretim jzni denetimi, 41 yem fabrika ve yem bayi denetimi, 58 tohumluk bayi denetimi, 112 su ürünleri ve atık su denetimi ile birlikte Ankara İl Tarım Müdürlüğünün 2005 yılının ilk üç ayı içerisinde yaptığı denetim sayısı 2 bin 991'e ulaştı. Aynı dönemde yapılan Üretim İzni denetimleri sonucunda gerekli teknik ve hijyenik şartları yerine getiren 223 işyerine Çalışma İzni ve Gıda Sicili verilerek toplam 468 adet Üretim İzni Sertifikası düzenlenmiştir.

Ayrıca Gıda Dış Ticareti ve Kontrolü Birimi hizmetleri kapsamında 3 ay içerisinde bin 181 adet Kontrol Belgesi ve 419 adet Gıda Güvenliği Sağlık Sertifikası düzenlendi" diye konuştu.

İl Müdürü Ali Karaca, "Güvenilir ve sağlıklı gıda arzının sağlanmasına yönelik yapılan denetimler ve diğer hizmetler artarak devam edeceğini söyleyerek, "Gıda güvenliğinin sağlanması ve halk sağlığının korunması gibi önemli bir sorumluluğu olan İl Tarım Müdürlüğü'nün üreticinin ve tüketicinin de desteğiyle çalışmalarına hızla devam ettirecektir" dedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber