Türk Telekom mahkemelik oluyor

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Mayıs 2005 13:16, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Prof.Dr. Mümtaz Soysal'ın başkanı olduğu KİGEM Vakfı'nın, Türk Telekom özelleştirilme ihalesine yönelik bir dava açmaya hazırlandığı açıklandı.

Türk Telekom'un özelleştirilmesine önemli taliplerden biri olan İspanyol Telefonica'nın ihaleden çekildiğini bildirmesinin yankıları sürerken, bu sürece yeni bir darbe de Prof.Dr. Mümtaz Soysal'dan geldi. Soysal'ın başkanlığını yürüttüğü Kamu İşletmeciliğini Geliştirme Merkezi (KİGEM) Vakfı'nın, Türk Telekom özelleştirilme ihalesine yönelik bir dava açmaya hazırlandığı öğrenildi. Mümtaz Soysal, gazetemize yaptığı açıklamada, TT'ye yönelik özelleştirme ihalesinin iptali ve yürürlüğün durdurulması istemi ile dava açacaklarını söyledi. Türk Telekom için bölge idare mahkemesine başvurmaya hazırlandıklarını aktaran Mümtaz Soysal, tekliflerin alınacağı 31 Mayıs 2005 tarihinden sonra dava dilekçesinin hazırlanacağını kaydetti. KİGEM, Bölge İdare Mahkemesi'ne özelleştirme ihalesinin Anayasa'ya aykırılıklar içerdiği savıyla başvuracak. Mahkemenin söz konusu davada takınacağı tutumun çok önemli olduğunu vurgulayan Soysal, ?Mahkeme konuyu Anayasa Mahkemesi'ne taşıyabilir? dedi. İptal ve yürürlüğün durdurulması istemlerinin gerekçelerini hazırladıklarını belirten Soysal, Bölge İdaresi Mahkemesi'nin yürürlüğü durdurma kararı alabileceğine dikkat çekti.

Özelleştirme İdaresi, bağımsız değil

5189 Sayılı Çeşitli Yasalarda Değişiklik Yapılmasına Dair Yasa'nın Anayasal denetiminin yapılmadığını vurgulayan Soysal, daha önce Anayasa Mahkemesi gündemine gelen davaları hatırlatarak, ?Bu davanın çeşitli gerekçeleri söz konusu. Herşeyden önce 4046 sayılı yasanın 4. maddesi ile kurulan Özelleştirme İdaresi Başkanlığı Başbakan'a bağlı bir kamu tüzel kişiliğidir. Tam bir bağımsızlık içinde çalışması imkansızdır? şeklinde konuştu.

Bir özelleştirme işleminde kamu yararını ilgilendiren en önemli konunun, hisse değerinin belirlenme biçimi olduğunu ifade eden Soysal, özelleştirmenin, devletleştirmenin tersi bir işlem olduğunu kaydederek, şunları söyledi: ?Devletleştirme ancak, kamu yararının zorunlu kıldığı durumlarda ve ancak gerçek karşılığı üzerinden yapılabilir ise, özelleştirmenin de kamu yararının zorunlu kıldığı durumlarda ve gerçek karşılığı üzerinden yapılması Anayasa'nın gereğidir ve her türlü tartışmanın dışındadır?

Soysal, Anayasa Mahkemesi'ne daha önce dört kez gelen telekomünikasyonun özelleştirilmesine dair yasalarda, yasa koyucunun Anayasa'yı ve ana yasa koyucuyu hiçe sayma ve kendisine ait yetkileri ısrarla devretme çabasının bugün de sürdüğünü sözlerine ekledi. Soysal, ?Anayasa'nın yasama organına verdiği yetkiler, yürütme organına devredilemez. Türkiye'nin bu konuda yeterince ciddi ve acı deneyimleri vardır? dedi.

Telefonica'nın ihaleden çekilmesiyle özelleştirmenin sekteye uğrayıp uğramadığı konusunda tartışmalar sürerken, ihaleye karşı açılması planlanan bu davanın neler getireceği merak konusu oldu.

TT: ?Çekilmeler süreci etkilemiyor?

Telefonica'nın, Türk Telekom'un Avea'daki hisseleri konusundaki belirsizlikler olduğunu iddia ederek özelleştirme ihalesine katılmayacağını duyurması, özelleştirme sürecinde birtakım aksaklıkların yaşanıp yaşanmayacağı sorusunu da gündeme getirdi. Bu konudaki sorularımızı yanıtlayan Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, ?Avea konusu bize göre bir sorun değil. İtalyan ortaklarımızla, ortaklık yapımızda bir değişiklik yok. Telefonica'nın kararının bu ortaklıktan kaynaklandığını düşünmüyoruz. Bize göre bizim bilmediğimiz başka nedenler var altında. Şu anda ihaleye yeterli sayıda katılım var. Gayet pozitif bir şekilde sürecin işleyeceğini düşünüyoruz? dedi. 31 Mayıs'ta ihaleye çıkılacağını. Sürecin ise onu takip eden 2-3 ayda tamamlanacağını kaydeden Ekinalan, anlaşma ve devir işlemlerinin birkaç ay süreceğini tahmin ettiklerini söyledi.

Özelleştirmenin gerçekleşmemesi gibi bir durumu akıllarından geçirmediklerini vurgulayan Ekinalan, ?TT olarak gelecek planlarımızı ortaya koyduk. Önümüzdeki yıl 1 katrilyon lira yatırım yapacağız. Tabi bu yatırımları ve çalışmaları, devletin sınırlamalarıyla gerçekleştirmek güç. Bu nedenle özelleştirme süreci geleceğimiz için çok önemli? şeklinde konuştu.

Telekomcular özelleştirmeyi bekliyor

TT özelleştirilmesinin gerçekleşip gerçekleşmeyeceğine yönelik olarak çıkan söylentiler, telekom sektörünün diğer oyuncularını da rahatsız ediyor. Özelleştirilme ihalesine açılması planlanan davaya yönelik olarak da görüşlerini belirten TELKODER Başkanı Yusuf Ata Arıak, ?KİGEM, Telekom'un özelleştirme sürecini yargıya götürebilir. Ancak AB'ye gireceğim diyen bir ülkede söylediklerimiz ile yaptıklarımız arasında böylesine bir fark olmamalı. Bakın dünyada telekom özelleştirmelerinde yargı engeli olan bir ülke yok. Bu konuda biz örneğiz. Ekonomik olarak vatandaşların lehine olan bu özelleştirme sürecinin yargı engelleri ile önünün tıkanmaması gerekir. Toplum olarak benimsenmiş bir sürecin artık geriye götürülmesini biz dünyaya anlatamayız? dedi.

?TELKODER olarak özelleştirmede aktif bir taraf olmadıklarını ancak bünyelerindeki UMTH işletmecilerinin özelleştirmeyi desteklediklerini belirten Arıak, ?Bundan sonraki süreçte biz ne olursa olsun Hükümetin özelleştirmeyi gerçekleştirmesini bekliyoruz? şeklinde konuştu.

TİD Başkanı Cem Çelebiler de, özelleştirmenin serbestleşmeden bağımsız olduğunu ancak bir şekilde bu iki sürecin birbiriyle bağlandığını söyledi. Telekom şirketleri için önceliğin serbestleşmede olduğunu ifade eden Çelebiler, şunları söyledi: ?Ancak TT yüzde 100 devlete ait olduğu sürece adil bir şekilde hizmet sunamayacağı bir gerçek. Bu nedenle özelleştirmeyi çok önemsiyoruz. Bu ay sonunda bu işin sonuçlanması çok iyi olur. İhalenin Anayasaya'ya aykırı olup olmaması bizim bildiğimiz bir konu değil. Tabi ki herşeyin şeffaf olmasını isteriz.?

Çelebiler, özelleştirmeye aday operatörlerin bazılarının ihaleden çekilmelerinin kuşku verdiğini kaydetti.

TT yeni vizyonla 10'uncu yaşını kutladı

Türk Telekom, geçtiğimiz hafta 10'uncu yaşını kutladı. Şirket bu kapsamda geleceğe ilişkin planlarını ve özelleştirmedeki son durumu bir toplantı düzenleyerek paylaştı. Türk Telekom Genel Müdürü Mehmet Ekinalan, önümüzdeki yıllarda Türk Telekom'un katma değerli hizmetler sunan bir yapıya bürüneceğini, bunu da çözüm ortakları aracılığıyla yapacağını belirtti. Ekinalan, ?Artık müşteriler sadece TT ile yüzyüze gelecekler. Internet, faks, telefon, TV, herşey bir uygulama kutusundan, bizim aracılığımızla sunulacak. Bunu da çözüm ortaklarımızla yapacağız? dedi. 2005'te 5 öncelikli yatırım alanı belirlediklerini söyleyen Ekinalan, bunların ADSL, IP/MPLS omurga, metro ethernet, Wi-Fi ve Internet Veri Merkezi olduğunu söyledi. Ekinalan, ?2005'te telefon abonelerinin yüzde 85'i ADSL'e ulaşıyor olacak? şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber