MEB yetkisini paylaştırmalı

Haber Giriş : 08 Mayıs 2005 07:01, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

AK Parti Erzurum Milletvekili Ömer Özyılmaz, ?Çin bile merkeziyetçiliği devrettti. MEB de yetkilerini teşkilatlara bırakmalı? dedi.

Milli Eğitim Bakanlığı'nın dev bir kurum olduğunu belirten Özyılmaz, ?yaklaşık 18 milyon insanı kapsayan bir hizmet yürütülüyor. MEB de bu çerçevede ülkemizin belki de dünyanın en büyük organizasyonlarından birisidir. Bu kadar geniş bir alanın meselelerinin sadece tek bir merkezden çözülmesi mümkün değil. İnsan ve toplum sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Sürekli yeni bilgiler ve yeni ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Bu değişim içerisinde normalde kurumlarda da değişim olması gerekir. Aslında kurumlar öyle ayarlanmalıdır ki; insanın bu değişimine öncülük etmelidir? dedi.

Çin bile bıraktı
Milli Eğitim Bakanlığı'nın tek merkezden yönetim yapısının değişmesi gerektiğini savunan Ömer Özyılmaz şunları söyledi: ?Tek bir merkezden yönetilme işi artık dünyanın hiçbir yerinde yok. Çin bile merkeziyetçiliği terketti. Bir merkezden yönetilen yerde sadece bir merkez düşünüyor, bir merkez üretim yapıyor, sorumluluğu sadece bir merkez üstleniyor. Diğer insanlar bu üretilenleri tüketmekle meşgul oluyorlar. Halbuki merkezden ve yerinden yönetim anlayışıyla bu iş yürütülse o kadar çok düşünme, meseleleri yerinde görme ve çözüm üretme çalışmaları o kadar çok olacaktır. O bakımdan öncelikle MEB yetkilerini bir an önce devretmelidir.?

Vizyon olmalı
Özyılmaz şöyle devam etti: ?İkincisi olarak 1926 ?da Mustafa Kemal Atatürk döneminde kurulmuş ve çokta önem verilmiş olan Talim Terbiye Kurumu'nu yeniden aslına döndürmek. Ülkenin en önemli isimlerini bünyesinde barındıran bu kurum o dönemde hem dünyadaki eğitim hareketlerini izliyorlar, hem de eğitim problemlerini tesbit ediyordu. Şimdi de böyle bir işlevi yok gibi. Yeniden o hale getirmek gerekiyor. Üniversitelerden seçimle oraya getirilen öğretim üyeleri yeniden ülkemizde eğitimin politikasını bakanlıkla birlikte belirlemeli ve Bakanlık da bunu uygulamalı. Nelerdir bunlar? Eğitimin standartlarını belirleyecek, vizyonunu belirleyecek. Bizdeki en önemli mesele de vizyon yokluğudur.?

Sadece kamu kaynaklarıyla eğitim faaliyetlerinin yürütme döneminin çoktan geçtiğinin altını çizen Özyılmaz, ayrıca devletin özel okullara şirket gözüyle bakmayı bırakıp, destek vermesini de istedi.

türkiye

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber