Merkez Bankası Başkanı Başçı: Enflasyon yıl sonunda yüzde 9'u aşabilir

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 19 Kasım 2011 23:45, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı, ?Ekonomide süregelen iç ve dış talep dengelenmesinin sonucu olarak cari denge iyileşmeye devam ediyor? dedi.

Bankacılık kaynakları, Başçı'nın gıda fiyatlarındaki yükselişin etkisiyle TÜFE'nin yılsonunda yüzde 9 seviyesini aşabileceğini, ancak bu yükselişin geçici olacağını söylediğini kaydetti. Başçı Türkiye Bankalar Birliği'nde yaptığı sunumda şunları söyledi:

?TCMB küresel ekonomideki gelişmeleri yakından izleyerek 4 Ağustos 2011 tarihli ara toplantıda belirlenen strateji çerçevesinde politika tedbirlerini gecikmeksizin almaya devam edecek. Döviz kuru hareketlerinin gecikmeli etkileri, işlenmemiş gıda fiyatlarındaki baz etkisine bağlı kısa vadede enflasyonun yükselmeye devam edeceği tahmin edilmekte. Orta vadede küresel iktisadi faaliyetteki zayıf görünümün enflasyon baskılarını kontrol altında tutması beklenmektedir. Orta vadeli enflasyon görünümünün bozulmaması için gerekli tedbirler alınacak.?

Altın rezervi 52 ton arttı

?TL yükümlülükler için tesis edilmesi gereken Zorunlu Karşılıkların Yabancı Para olarak tutulabilecek kısmına ilişkin üst sınırın yüzde 40'a yükselmesinin döviz rezervlerine etkisi yaklaşık 10 milyar dolar oldu? diyen Başçı şöyle devam etti:

?TL ve YP ZK'ların yüzde 10'una kadarının altın olarak tutulmasına izin verilmesiyle altın rezervi 52 ton arttı. Bankacılık sistemi likidite ihtiyacı Kasım ayında ortalama 54 milyar TL seviyesinde gerçekleşmiştir. TL zorunlu karşılık oranlarında yapılan indirim, TL yükümlülüklerin döviz olarak tesis edilebilmesine ilişkin imkanın yüzde 20'den yüzde 40'a çıkartılması ve TL yükümlülüklerin yüzde 10'una kadar olan bölümünün altın olarak tesis edilebilmesi imkanının getirilmesi ile birlikte bankacılık sistemi likidite ihtiyacı 11 Kasım'dan itibaren yaklaşık olarak 20 milyar TL azaldı. TCMB faiz koridorunun genişletilmesi ve repo ihaleleri ile yapılan fonlamanın azaltılması sonucunda gecelik faiz oranları önemli ölçüde yükseldi. Yurtdışı yerleşiklerin Devlet İç Borçlanma Senedi stoku içindeki payları, son aylarda gözlenen azalma eğiliminin ardından kasımın ilk iki haftası itibariyle sınırlı toparlanma kaydetti.?

?Mevcut yapıyı değerlendirdik'

Türkiye Bankalar Birliği Başkanı (TBB) ve Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, TCMB ile yapılan toplantıda mevcut yapıyı değerlendirdiklerini ve toplantının kendilerini tatmin ettiğini söyledi. TCMB'nin banka genel müdürleri ile yaptığı toplantının ardından açıklamayı yapan Aydın, başka detay vermedi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber