Erkeklere 6 ay emzirme yardımı verilecek

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 08 Mayıs 2005 19:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sosyal güvenlik reformuyla ilgili tasarı yasalaşırsa Sigortalı kadına ya da sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe doğumdan sonraki altı ay boyunca asgari ücretin altıda biri oranında emzirme yardımı verilecek.

Sigortalıların görevlerinde fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine bu sürenin her 360 günü için belirlenen fiili prim gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek.

Sosyal güvenlik alanında reform niteliğinde düzenlemelerin yer aldığı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanun Tasarısı bu hafta Meclis komisyonlarında görüşülmeye başlanıyor.

Tasarı, Salı günü Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Komisyonu'nda, Perşembe günü ise Plan ve Bütçe Komisyonu'nda görüşülecek. Tasarı kanunlaştığı takdirde, ilk defa sigortalı olanlar kadında 58, erkekte 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malüllük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanacak.

Bağlanacak gelir ve aylıklar her yılın Ocak ve Temmuz aylarında açıklanan TÜFE'deki değişim oranı kadar artırılacak. Sağlık hizmetleri kişinin iyileşmesine kadar sürecek. Sigortalı kadına ya da sigortalı olmayan karısının doğum yapması nedeniyle sigortalı erkeğe doğumdan sonraki altı ay boyunca asgari ücretin altıda biri oranında emzirme yardımı verilecek.

Kısa vadeli sigorta kolları kapsamına girenlerden askere giden sigortalının askerlikte geçen hizmet süresi, hükümlülükle sonuçlanmayan tutuklulukta geçen süre, iş kazası, meslek hastalığı sonucu geçici iş göremezlik ödeneği alan sigortalının iş göremediği süre, sigortalının greve katılması veya işverenin lokavt yapması halinde geçen süre sigorta kapsamının dışında kalacak.

Yaşlılık sigortasında, yaşlılık aylığı bağlanması ve toptan ödeme yapılması gibi yardımlar sağlanacak. Kanun yürürlüğe girdikten sonra ilk defa sigortalı olanlar kadın ise 58, erkek ise 60 yaşını doldurmuş olmaları ve en az 9 bin günlük malullük, yaşlılık ve ölüm sigortaları primi ödemiş olmaları şartıyla yaşlılık aylığından yararlanabilecekler.
Sigortalıların görevlerinde fiilen çalışmak suretiyle geçen hizmet sürelerine bu sürenin her 360 günü için belirlenen fiili prim gün sayıları, fiili hizmet süresi zammı olarak eklenecek. Madende çalışanlar için bu süre 180 gün, radyasyonla çalışan sağlıkçılar için 120 gün, gazeteciler, polisler, MİT görevlileri, subay, astsubay, jandarma, infaz koruma memurları için 90 gün olarak belirlendi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber