Gereksiz antibiyotikler, karaciğer ve böbreği yoruyor

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 21 Kasım 2011 17:48, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 18:57

Özellikle kış aylarında artış gösteren hastalıklarla birlikte, bilinçsiz ve doktor tavsiyesinden uzak antibiyotik alımında artış gözleniyor. Bu da ciddi sağlık sorunlarını beraberinde getiriyor. Uzmanlar, gereksiz antibiyotiklerin karaciğer ve böbreği yorduğu uyarısında bulunuyor.

Kış aylarında havaların giderek daha da soğuması, güneşin arada bir içimizi ısıtıp sonra hemen kaybolması ani ısı değişikliklerini de beraberinde getiriyor. Bu durumdan hemen etkilenen ve ani ısı değişikliklerine ayak uyduramayan çocuklar kolay hasta olup yoğun ilaç, özellikle antibiyotik kullanımına maruz kalabiliyor. Hisar Intercontinental Hospital Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. İzlem Göçmen, çocuklarda antibiyotik kullanımıyla ilgili bilgiler verdi. Hastalıkların virüsler ve bakteriler olmak üzere 2 tür mikroptan oluştuğunu kaydeden Göçmen, ?Gribal enfeksiyonlar, suçiçeği, kızamık, kabakulak gibi hastalıklar virüs mikrobundan oluşan viral enfeksiyonlardır ve antibiyotik kullanmaya gerek yoktur. Ancak orta kulak enfeksiyonu, zatürre, alerjik olmayan bronşitler, enfeksiyöz ishaller, ve bazı boğaz enfeksiyonları gibi bakteriyel enfeksiyonlarda antibiyotik kullanmak gerekir. Gribal enfeksiyonlarda antibiyotik kullanımına gerek yoktur.? dedi.

Göçmen, antibiyotiğin hangi aşamada kullanılması gerektiğiyle ilgili, ?Viral enfeksiyonlar sırasında vücut direnci düştüğü için bazen üzerine ikincil bakteriyel enfeksiyonlar gelişebilir, bu gibi durumlarda hasta yakın takip edilerek gerektiğinde antibiyotiğe başlanabilir. Her hastalıkta ve her kişiye kullanılacak olan antibiyotik farklılık gösterir. Dolayısıyla tedavide aksamaya sebep olup hastayı istenmeyen durumlarla karşı karşıya bırakabilir. Antibiyotikler mikropları öldürürken vücudumuzdaki birçok dokuya da zarar verir. Özellikle antibiyotik gerektirmeyen bir durumda doktora danışmadan kullandığımız antibiyotik mikropsuz bölgelerde ağır hasar yapabilir.? bilgisini verdi.

?Çocuk her hastalandığında antibiyotik kullanmak ne kadar doğru?? şeklindeki soruyu Göçmen, ?Viral enfeksiyonlarla antibiyotik kullanmak doğru değildir. Gereksiz antibiyotik kullanımı çocuklarda antibiyotik direncine yol açar. Ayrıca antibiyotiklerin çoğu karaciğer ve böbrekten atılırlar, gereksiz yere kullandığımız antibiyotikler bu organlarımız yorar ve normal işlevlerini yapmasını engeller.? diye cevapladı.

ANTİBİYOTİKLERİN MİNİMUM KULLANIM SÜRESİ NE OLMALIDIR?

Uzman Dr. İzlem Göçmen, antibiyotik kullanımının süresiyle ilgili de, ?Kullanım süresi antibiyotiğin çeşidine ve hastalığın türüne göre farklılık gösterebilir. Üç gün kullanılacak antibiyotik olduğu gibi 10-14 gün süre ile kullanılması gereken antibiyotiklerde vardır. Antibiyotik süreleri doktorun önerdiği süreden daha kısa olmamalıdır. Çünkü yetersiz tedavi hastalığın tekrarına ve tam iyileşememeye yol açabilir.? bilgisini verdi.

Antibiyotiklerin vücuttaki yararlı bakterileri de öldürebileceğini belirten Göçmen, ?Vücudumuzda bazı görevleri olan bakteriler vardır. Biz onlara flora bakterileri diyoruz. Antibiyotikler bu yararlı bakterileri de öldürebilir ve bu bakteriler ortamda bulunmadığında zararlı bakteriler daha kolay çoğalarak hastalık yapabilir.? ifadelerini kullandı. Göçmen, antibiyotik kullanmaya başladıktan sonra alerjik reaksiyon gelişmesi ve antibiyotik kullanım süresi 3 günü geçmesine rağmen hastalıkta iyileşme görülmemesi durumunda doktora başvurulması gerektiğini kaydetti.

?Antibiyotiklerin vitaminlerle birlikte kullanılması gerekir mi? Yoksa vitaminler antibiyotiklerin etkisini azaltır mı?? sorusunu Göçmen, ?Eskiden antibiyotiklerin mutlaka vitaminlerle birlikte alınması önerilirdi ama yapılan araştırmalar antibiyotiğin tek başına alınmasında bir sakınca olmadığını ve vitaminlerin ekstra bir yararı olmadığını göstermiştir.? şeklinde cevapladı.

Göçmen, koruyucu antibiyotik kullanımı hakkında da, ?Koruyucu antibiyotik tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, boğazda beta enfeksiyonu sonrası geçirilmiş kalp ya da eklem romatizmasında ve tıbbi olarak düşük bağışıklık sistemi saptanmış kişilerde kullanılabilir. Ama asla normal bireylerde hastalık gelişmesin diye koruyucu antibiyotik kullanılmaz.? bilgisini verdi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber