Başsavcı: İzmir Büyükşehir Belediyesi'nde suç işlendiğine yönelik deliller var/ Video

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 23 Kasım 2011 16:09, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

İzmir Cumhuriyet Başsavcısı Durdu Kavak, Büyükşehir Belediyesi'ne yönelik operasyonla ilgili olarak, ?Başsavcılığımızın suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir.'' dedi. Kavak, Büyükşehir Belediyesi'nde ihaleye fesat karıştırma gibi suçların işlendiğine yönelik deliller olduğunu söyledi.

Başsavcı Kavak, yaptığı yazılı açıklamada, söz konusu soruşturmaya İzmir Büyükşehir Belediyesi ve bağlı şirketlerinde çalışan bazı görevliler ve bunlarla irtibatlı üçüncü kişilerin işlediği iddia edilen 254 suçun konu edildiğini belirtti. Çıkar amaçlı suç örgütü kurmak, bu örgütün faaliyeti kapsamında ihaleye fesat karıştırmak, edimin ifasına fesat karıştırmak, belgelerde sahtecilik suretiyle kurumu zarara uğratmak, rüşvet vermek, tehdit ve görevi kötüye kullanmak suçlarından 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan operasyonla 36 şüphelinin gözaltına alındığını, tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edilen 20 kişiden 17'sinin tutuklandığını, bunlardan da halen 13'ünün tutuklu bulunduğunu kaydetti.

Başsavcılık tarafından suça konu ihale ve alımlara ait dosyalarla ilgili olarak 65 bilirkişi raporu aldırıldığını bildiren Durdu Kavak, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: ?44 bilirkişi raporunda ihaleye fesat karıştırma, edimin ifasına fesat karıştırma, görevi kötüye kullanma, zimmet, rüşvet, belgede sahtecilik, güveni kötüye kullanma suçlarının işlendiği yönünde deliller elde edilmiştir. Bu raporlar doğrultusunda başsavcılığımızca 22 Kasım 2011 saat 07.00'den itibaren, toplam 39 kişi yakalama ve gözaltı kararı gereğince gözaltına alınmış olup daha önce ifadesi alınıp serbest bırakılan beş kişi, yeni deliller nedeniyle başsavcılığımızda hazır bulundurularak, tekrar ifadeleri alınıp tutuklanmaları talebiyle nöbetçi mahkeme üyeliğine sevk edilmiş, üç kişi tutuklanmıştır. Operasyon, 2 Mayıs 2011 tarihinde yapılan aramalarda el koyulan ihale dosyalarıyla ilgili bilirkişi raporları ve diğer deliller gereğince düzenlenmiştir. Anayasamız'ın 138. ve devam maddelerine göre yargı bağımsızdır. Bu sebeple başsavcılığımızın, suç işlendiği konusunda yeterli şüphe oluşturacak delillere ulaşması durumunda gereğini yapması, dolayısıyla suç işlendiği iddialarını araştırması yasal görevidir. Bu bağlamda sıfatı ve görevi kim olursa olsun, suç işlendiği yönünde bir iddia söz konusu olduğunda yargı mercileri gereğini yapmakla mükelleftir.''

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber