1 Aralık 1982'den önce doğanların bedelliden yararlanması öngörülüyor

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 24 Kasım 2011 07:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TSK ?takvim ayarı' istedi tarih 30 Kasım belirlendi

Nuray BABACAN/ ANKARA

BEDELLİ Askerlik Tasarısı'nın yasalaşma takviminde ince hesaplar yapıldı. Hükümet, bedelli askerlikle ilgili düzenleme yapan yasanın 30 Kasım'a kadar yürürlüğe girmesi planlanıyor. Yasanın uygulama tarihi olarak Resmi Gazete'de yayınlanmasının esas alınacak olması, bedelli askerlikten yararlanacakları yakından ilgilendiriyor. Yasanın 1 gün geç yürürlüğe girmesi, ?30 yaşından gün alanlar? hesabını etkileyeceği için yararlananların sayısının artmasına neden olacak.

Ancak hükümet, takvimi 7 günden fazla uzatamıyor. Türk Silahlı Kuvvetleri'nin bu celpte askere gideceklerin de bedelliden yararlanabilmesi için aralık celbinden önce yasanın yürürlüğe girmesi talebinde bulundu. Hükümet, bu nedenle ince bir hesap yaptı. Yasanın komisyonda görüşmeleri bu hafta tamamlanacak, tasarı en geç 29 Kasım Salı günü Genel Kurul'da görüşülecek. Çankaya Köşkü'nde bekletilmeyeceği düşünülen düzenleme, en geç 30 Kasım'da Resmi Gazete'de yayınlanarak, yürürlüğe girecek. Bu hesaba göre, 1 Aralık 1982'den önce doğanların, bedelliden yararlanma olanağı doğacak.

Temel eğitimi TSK da istemedi

TASARIDA dövizli ve bedelli askerlik yapacaklara, 21 gün zorunlu temel askerlik eğitiminin kalkmasının da TSK'nın talebi olduğu iddia edildi. 3 haftalık temel eğitimin maliyetinin yüksek olduğu, bu kadar sürede zaten istenilen eğitimin verilmesinin mümkün olmadığı dile getirildi. Bedelli askerlik hakkından yararlanacaklar ödemeleri Aile ve Sosyal politikalar Bakanlığı'nın Ziraat Bankası'nda açılacak özel hesaba yapacak

Yaş büyütme

Askeri Yüksek İdare Mahkemesi (AYİM) içtihatları, yaş tashihi ile bedelliden yararlanma yolununu kapatıyor. AYİM içtihatları, ?nüfustaki yanlışlık? ve ?resen düzeltme? dışında, askerlik çağına girdikten sonra yapılan yaş tashihinin, askerliğe etkisi olmayacağı ve bedelliden yararlanma hakkı vermeyeceğine hükmediyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber