PTT'de özelleştirme için düğmeye basılıyor

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 24 Kasım 2011 08:41, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülümhan GÜLTEN / ANKARA

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, PTT'yle ilgili aldıkları radikal kararı açıklayarak, önümüzdeki yıl PTT'nin, PTT A.Ş.'ye dönüştürüleceğini söyledi. Bakan Yıldırım, PTT Kanunu'nda özelleştirme olmadığını ifade ederek ?PTT'yi KİT olmaktan çıkarıp şirkete dönüştürüyoruz. Ücret bakımından ne kadar çalışırsan o kadar ücret alırsın. Şimdi sınırlama var. İster çok çalış, ister az çalış ücrette farklılık yok. Özlük haklarını daha da iyileştirecek bir husustur? diye konuştu. PTT'nin tekel hakkının ihlal edildiğini belirten Yıldırım, şunları söyledi:

?Buna bir usul getiriyoruz; 5 yılda kademeli olarak tekel hakkını, mesela '150 gramdan aşağısı mutlaka PTT olacak, ondan yukarısını özel şirketler taşıyabilir' diyeceğiz. PTT ile ilgili de bu işi yapan kurumlara lisans verilecek. Şimdi düzenleme yok. Başkaları PTT'nin katlandığı maliyetlere katlanmıyor, iş yapıyor. PTT her türlü kanuni yükümlüğünü yerine getirerek onlarla rekabet etmeye çalışıyor. Türkiye'nin 10 iline gönderi kârlı, oralara çalışıyorlar, 70'ine gitmiyor, PTT'den gönderiyorlar. PTT'yi taşeron olarak kullanıyorlar.?

Hükümetin Eylül ayında çıkardığı 399 sayılı KHK'de PTT çalışanlarıyla ilgili bir düzenleme yapıldı ve sözleşmeli personelin hangi hallerde sözleşmesinin fesh edileceği 399 sayılı KHK'nın 45'inci maddesinde düzenlendi. Böylece personel açısından anonim şirket yapısına uygun hukuki bir zemin sağlandı. Bakanlık halen PTT'nin A.Ş.'ye dönüştürülmesiyle ilgili bir kanun taslağı üzerinde çalışıyor. Taslağın yakın zamanda Meclis'e sevkedileceği belirtilirken, taslakta PTT'nin tekel hakkı ?ağırlığı 200/150 gramı aşmayan yurtiçi ve yurtdışı haberleşme gönderilerinin kabulü, toplanması, işlenmesi, sevki, dağıtımı ve teslimi? şeklinde tarif edilerek sınırlandırılıyor. PTT A.Ş. nin yeni yapılanmasında 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu'na tabi çok sayıda personele de ?sözleşme' önerileceği, kabul etmeyenlerin havuza alınacağı belirtiliyor. Emekliliği gelenlerin biran önce emekli olabilmesi için tazminatların yüzde 30 daha fazla ödenerek emekli edilmeleri sağlanacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber