Yurtta Öğretmenler Günü kutlamaları

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 24 Kasım 2011 21:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

24 Kasım Öğretmenler Günü yurdun çeşitli yerlerinde yapılan etkinliklerle kutlandı. 24 Kasım Öğretmenler Gününde öğretmenlerin toplumdaki yerinin önemi belirtildi.

Ordu'da 24 Kasım Öğretmenler Günü, Atatürk Kültür Merkezi'nde gerçekleşen etkinlik ile kutlandı.

Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde düzenlenen törene Ordu Vali Yardımcısı Abdullah Demir, İl Milli Eğitim Müdür Vekili Akın Aydın, İl Genel Meclisi Başkanı Engin Tekintaş, Emniyet Müdürü Hakan Kırmacı, İl Jandarma Komutanı Albay İsmail Güzey ve çok sayıda öğretmen katıldı.

Program saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı. Açılış konuşmasını yapan Ordu Milli Eğitim Müdür Vekili Akın Aydın, bir ulusun çağdaş ülkeler düzeyine erişebilmesi, eğitim ve öğretimin kaliteli ve bilimsel yöntemlerle yürütülmesiyle mümkün olabileceğini belirtti. Aydın, "Eğitim sorunlarını çözen milletler, kültür, sanat, bilim, teknoloji, sosyoekonomik alanında kalkınmış ve ilerlemiştir. Eğitime gereken önem ve ilgi göstermeyen uluslar, başka bir milletin kölesi olmaya mahkumdur. Kalkınmanın temel şartı eğitim ve öğretimdir. Bu duygu ve düşüncelerle tüm öğretmen arkadaşlarımızın öğretmenler gününü kutlarken, başta Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk ve ebediyete intikal etmiş tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyorum" dedi

Son olarak kürsüye gelen Vali Yardımcısı Abdullah Demir, "Sayın Valimiz programı nedeniyle programa katılamadı. Herkesin Öğretmenler Günü kutlu olsun" diyerek kürsüden indi. Vali Yardımcısı Demir, daha sonra öğretmenlik mesleğinde büyük hizmetler vermiş emekli öğretmenlere başarı belgesi verdi. Program lise öğrencilerinin hazırladığı koro ile sona erdi.

24 Kasım Öğretmenler Günü Burdur'da düzenlenen tören ile kutlandı.

24 Kasım Öğretmenler Günü sebebiyle İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, Atatürk Anıtı'na çelenk sundu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın ardından İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit ve öğretmenler Vali Süleyman Tapsız'ı makamında ziyaret etti. 24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Kongre ve Sergi Salonu'nda düzenlenen törende konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Recep Yiğit, ?Ülkemizin genç beyinlerinin yetiştirildiği Burdur'da 202 eğitim kurumu, 43 bin 768 öğrenci, 3 bin 240 öğrenci bulunmaktadır. Başta Başöğretmen Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere tüm öğretmenlerin Öğretmenler Günü'nü kutluyorum? dedi.

Türkiye Cumhuriyeti'nin 88 yıl boyunca yaşadığı gelişmelerin öğretmenlerin eseri olduğunu ifade eden Burdur Valisi Süleyman Tapsız ise konuşmasında, ?Türkiye Cumhuriyetinin 88. yılda geldiği nokta sizin eserinizdir? diye konuştu.

Törende şiir, kompozisyon ve resim yarışmasında dereceye giren öğrencilere Burdur Valisi Süleyman Tapsız tarafından ödülleri dağıtıldı. 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlama töreni emekli olan öğretmenlere hizmet takdir belgeleri Vali Tapsız ve Belediye Başkanı Sebahattin Akkaya tarafından verildi. Tören, Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Eğitim Fakültesi Korosu tarafından verilen mini konser ile sona erdi.

24 Kasım Öğretmenler Günü nedeniyle Adıyaman'da çeşitli etkinlikler düzenlendi.

Adıyaman Valiliği Atatürk Büstü önünde Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse ve okul müdürlerinin katılımıyla çelenk koyma töreni düzenlendi. Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse'nin büste çelenk bırakmasının ardından halk eğitim merkezi salonunda program düzenlendi. Anadolu Güzel Sanatlar ve Spor Lisesi korosu tarafından İstiklal Marşı'nın okunmasıyla başlayan programın açılış konuşmasını emekli öğretmenler adına Mehmet Halil Aslan yaptı. Mehmet Halil Aslan, öğretmenliğin çok önemli meslek olduğunu vurguladı.

Daha sonra kürsüye gelen Milli Eğitim Müdürü Hasan Alaköse ise, öğretmenliğin insanlık tarihinin en anlamlı ve ölümsüz mesleği olduğunu işaret ederek, "Öğretmenlik mesleği ürünü insan olan ve başlı başına bir amaç olmaktan öte, bizleri yüce gayemize ulaştıran bir vasıta olarak görüyorum. Öğretmenimizin vazifesi, gücü nispetinde erdemli toplum gayretlerine katkı sağlamaktır. İnsan yaratılmışların en seçkini, en donanımlısı, en bilinçli olanıdır. Ama aynı zamanda en vahşi, en acımasız, en anlaşılmaz davranışlarında sahibidir. Onun için insan hayatında eğitim, davranışları doğru yönlendirmede birinci derecede etkilidir" dedi.

24 Kasım Öğretmenler Günü'nün amacının öğretmenlerin toplumdaki yerini önemini belirtmek, saygınlığını arttırmak, öğretmenler arasındaki sevgi, saygı ve dayanışma bağlarını kuvvetlendirmek olduğunu belirten Vali Ramazan Sodan ise, "Öğretmenlerimiz sevgili çocuklarımızı bilgi ve beceri ile topluma yararlı nesiller olarak yetiştiren fedakar insanlardır. Öğretmen de etrafına faydalı olan, ışık saçabilen aydın kişidir. Öğretmenlik peygamberlik mesleğidir. Bunun için öğretmenlik kutsaldır. Bir ülkenin gelişip, kalkınması, öğretmenlerimizin çalışmasına bağlıdır. Bu ülkeyi güçlü yapan eğitimdir. Eğitim sisteminin mükemmeliyetidir; çünkü her yanlışın, kötülüğün kaynağı cehalettir" diye konuştu.

Konuşmaların ardından stajyer öğretmenlik sürelerini dolduran genç öğretmenler, Türk bayrağı üzerine yemin etti. Yemin töreninden sonra emekli öğretmenlere plaket ve hizmet şeref belgeleri verildi.

Halk Eğitim Merkezi'ndeki programa Jandarma Garnizon Komutanı Albay Yusuf Yalçın, Belediye Başkan Vekili Mehmet Durmuş,TPAO Bölge Müdürü Halil Murat Demir, Emniyet Müdürü Mehmet Bilici, kurum müdürleri, öğretmenler ve öğrenciler katıldı.

Kayseri Kent Konseyi Başkanı Hakan Mahiroğlu 24 Kasım Öğretmenler Günü'nü kutlayan bir mesaj yayımladı.

Mahiroğlu mesajında şu açıklamalara yer verdi: "Gelecek nesillerin kendi eseri olacağının bilincindeki saygıdeğer öğretmenlerimiz. Yaptığınız iş değil bir gün hatırlanmayı, uğruna kırk yıl köle olmayı gerektiren son derece kutsal bir iştir. Geleceğimizin teminatı olan çocuklarımızın yetiştirilmesinde düşünen, sorgulayan ve araştıran bireyler olması yönünde gayretle çalıştığınızı bilmekteyiz. Ancak zor şartlar altında ifa etmeye çalıştığınız kutsal göreviniz karşılığında sizlere emeklerinizin karşılığı yeterince verilemese de azim ve kararlılıkla üstlendiğiniz misyonu yerine getirme duyarlılığınız karşısında sizlere teşekkür ediyoruz ve huzurunuzda saygıyla eğiliyoruz."

24 Kasım Öğretmenler Günü, Konya'da düzenlenen törenlerle kutlandı.

Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen ilk tören Anıt Alanı'nda gerçekleştirildi. Atatürk Anıtı'na çelenk konulmasının ardından saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı okundu. Anıt Alanı'ndaki törenin ardından protokol üyeleri ve davetliler Konya Devlet Tiyatrosu'nda düzenlenen programa geçti. Buradaki programa Konya Valisi Aydın Nezih Doğan, İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin ile öğretmenler ve öğrenciler katıldı. Aday ve emekli öğretmenler adına yapılan konuşmaların ardından kürsüye gelen İl Milli Eğitim Müdürü Halil Şahin, öğretmenlerin bir ülkenin gelişmesinin, ilerlemesinin ve değişmesinin sembolleri olduğunu belirterek, "Onlar gelişen dünyayı, teknolojiyi çok yakından takip ederek kendilerini geliştirmek zorunda olan insanlardır. Çünkü çağa ayak uydurabilen, modern, özüne bağlı ve dünyayla rekabet edebilecek bireyler yetiştirecek olanlar öğretmenlerdir. Nitelikli bir gelecek gençlerin, nitelikli gençler de sizlerin eseri olacaktır" dedi.

Konuşmaların ardından adaylığı sona eren öğretmenler, Türk Bayrağı'na el basarak öğretmenlik yemini etti. Meram Naciye Mumcuoğlu Anadolu Lisesi tarafından hazırlanan programla devam eden tören emekli olan öğretmenlere protokol üyeleri tarafından Hizmet Şeref Belgesi verilmesiyle son buldu.

Antalya'da 24 Kasım Öğretmenler Günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

24 Kasım Öğretmenler Günü etkinlikleri kapsamında Cumhuriyet Meydanı'ndaki Atatürk Anıtı'na İl Milli Eğitim Müdürlüğü çelengi sunuldu. Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından Atatürk Kültür Merkezi'nde Nevzat Saygan-Levent Saygan Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından düzenlenen Öğretmenler Günü kutlama programına geçildi. Programda mesleğe yeni başlamış öğretmenler adına konuşan Aygül Sarıçobanoğlu, "Bu özel günde hissedebiliyorum ki yeryüzündeki en anlamlı mesleği icra ediyorum. Öğretmenliği tüm mesleklerden ayrı kılan ise ürünüdür. Çünkü ürünü insandır. Ulu Önder Atatürk daha 1924'de 'Öğretmenler yeni nesil sizin eseriniz olacak demiştir'. Bugün burada yemin edecek arkadaşlarım adına söyleyebilirim ki bu millet daha uzun yıllar vatansever öğretmenler yetiştirecektir" diye konuştu.

Daha sonra Antalya Liselerarası Şiir Yarışması'nda birincilik ödülünü alan İlknur Yıldırım, okuduğu 'At başında bir öğretmen' adlı şiir ile büyük alkış aldı.

Düzenlenen törende en anlamlı konuşmayı ise 40 yılını öğretmen olarak geçiren 85 yaşındaki eğitimci Fatma Güneri yaptı. Güneri, "Bir milletin en büyük eseri güçlü ordu güçlü devlet ve güçlü öğretmenleridir. Öğretmen mesleğini sevgiyle yapar her şeyin iyisini doğrusunu yaparak elindeki öğrenciyi en iyi şekilde yetiştirmeye çalışılır. Öğrenci 3 sahada yetişir ailesi okul ve ortam. Aile çok önemlidir. Sigara içerse, içme diyemez, kötü konuşursa, konuşma diyemez. Çocuk fotoğraf makinesi gibi çeker konuşmalarını. Aile sevgi yuvası olmalıdır. Çocuk okulunu kitaplarını ve öğretmenini çok sevmelidir. Çocuğun yeri kütüphanelerdir. Bilim merdivenleri tek tek çıkanların elindedir. Başkalarının omzuna basarak çıkanlar tek tek düşerler. Çocuklarımıza her zaman iyiyi örnek göstermemiz lazım. Çocukları iyi yetiştirmemiz lazım" dedi.

Van depremini yaşayan Van merkez Fatih Sultan Mehmet İlköğretim Okulu Öğretmeni Eda Al ise 'Sen olacağım' adlı şiiri okudu. Bir süre sonra tekrar Van'daki okulunda görevine geri dönecek olan Eda Al'a İl Milli Eğitim Müdürü Osman Nuri Gülay tarafından çiçek ve plaket verildi.

24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamaları Kastamonu'nun Araç ilçesinde de görçekleştirildi.

Mustafa Kemal Atatürk'e ?Başöğretmen? unvanın verilmesi ile başlayan ve 83 yıldır devam eden Öğretmen Günü Kutlamaları tüm yurtta olduğu gibi Kastamonu?nun Araç ilçesinde de kutlandı. Kutlama etkinlikleri kapsamında ilk olarak Araç Çay bahçesindeki Atatürk anıtına çelenk koyulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması gerçekleştirildi. Törenin ardından kutlanmalara devam edildi.

Rize'de 24 Kasım Öğretmenler Günü kutlamalarında Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibi tarafından sergilenen ?Bıçak Horunu? dikkat çekti.

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Rize İsmail Kahraman Kültür Merkezi'nde bir program düzenlendi. İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından düzenlenen programı Rize Valisi Seyfullah Hacımüftüoğlu, İl Garnizon Komutanı Jandarma Albay Turhan Talu, Rize Belediye Başkan Vekili Osman Karabin, Rize Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Arif Yılmaz ve göreve yeni başlayan İl Emniyet Müdürü Hüseyin Yenice de izledi.

Program Rize Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile başladı. Ekip hazırladıkları özel gösteri ile Karadeniz'in dalgaları arasından çıkan iki Rizeli'yi canlandırdı. Ardından, Rize ve yöresinin önemli folklorlarından bir tanesi olan ama unutulmaya yüz tutan ?Bıçak Horunu? oynandı. İki gencin karşılıklı oynadığı bıçak horonu büyük ilgi gördü. Oyun sırasında gerçek bıçaklar kullanıldı.

Programda konuşan İl Milli Eğitim Müdürü Baki Kesicioğlu eğitim ve öğretmenlik mesleğinin önemini şu şekilde açıkladı. ?Ülkelerin ve milletlerin gelişmişlik ve güç seviyeleri belirleyen unsurlar vardır. Tarihte bu kimi zaman askeri güçle, kimi zaman ekonomik güçle ölçülmüştür. Günümüzde ise eğitim seviyesi ile ölçülmektedir. Bilim toplumu oluşturmayı başaran milletler, diğer milletleri ekonomik anlamda kendilerine bağımlı kılarak güçlü olmayı başarmışlardır. Bilim toplumu oluşturmanın yolu ise öğretmenlerden geçmektedir? dedi.

Rize Valisi Seyfullah Hacımügftüoğlu ise konuşmasında insanın hayatının her evresinde hem öğrenci hem de öğretmen olduğunu belirterek, ?İlk öğretmenimiz annemizdir. Bize konuşmayı öğretir. Bu nedenle konuştuğumuz dile ana dil diyoruz. En kıymetli öğretmenimiz annemizdir. Sonra profesyonel öğretmenlerimiz olur. Ardından bir işe gireriz, ustamız öğretmenimiz olur. Evleniriz, eşimiz öğretmenimiz olur. Çocuğumuz olur, bu kez çocuğumuzdan bir şeyler öğreniriz. Beşikten mezara kadar hem öğrenci hem de öğretmen oluruz? diye konuştu.

Program günün anlam ve önemiyle ilgili öğrenciler tarafından hazırlanan şiir ve kompozisyonların okunması ile devam etti. Emekliliğe hak kazanan öğretmenlere plaket verildi.

24 Kasım Öğretmenler Günü dolayısıyla Karabük'te tören düzenlendi.

Yenişehir Atatürk Anıtı'nda İl Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler ve Karabük Üniversitesi RektörÜ Prof. Dr. Burhanettin Uysal'ın tüm öğretmenler adına anıta çelenk koyması ile başlayan törende saygı duruşu ve İstiklal Marşı okundu.

Daha sonra Vali Nafiz Kayalı Gençlik Merkezinde devam eden törende bir konuşma yapan Milli Eğitim Müdürü Mehmet Beşler, "Atatürk'ün millet mekteplerinin açılışı ve başöğretmenliğini kabul buyurduğumuz 24 Kasım 1928 gününü, Öğretmenler Günü olarak kutlamanın sevincini yaşıyoruz. Türkiye nüfusunun büyük çoğunluğunu genç nüfus oluşturuyor. Bu genç nüfus yarınlarımız adına büyük bir avantajdır. Genç nüfusun çağın imkanlarını kullanarak, nitelikli şekilde geleceğe güvenle bakmaları için yetiştirmemiz lazım. Geleceğin teminatı olan çocuklarımızı çağdaş uygarlık düzeyine çıkarmada her türlü fedakarlığı ve özveriyi göstererek ilkelerine ve inkılaplarına bağlı, Türk milletinin milli, ahlaki, insani, manevi ve kutsal değerlerini benimseyerek koruyan ve yücelten, Türkiye Cumhuriyeti'ne karşı görev ve sorumluluklarını bilen, yurt, bayrak ve insanlık sevgisiyle yetiştirme azim ve kararlılığımız devam etmektedir" dedi.

Karabük Valisi İzzettin Küçük ise, Türk tarihi boyunca öğretmenlerin toplumdaki yerini özetledi ve tarihte büyük başarılar elde eden komutanların başarısında öğretmenlerinin büyük payı olduğunu söyledi.

Öğretmenlik mesleğinin itina isteyen hata kabul etmeyen bir meslek olduğunun da altını çizen Vali Küçük, "Terzi yanlış yaparsa söker yeniden diker, bir makine bozulursa yeniden tamir edilir, hakim yanlış karar verirse bir üst mahkemeden döner, ama öğretmen yanlış yaptığı zaman onun telafisi yoktur. Bu nedenle öğretmenlik kutsal, kutsal olduğu kadar büyük sorumluluk isteyen meslek" dedi.

Konuşmalardan sonra Karabük'te görev yapıp vefat eden, şehit olan, Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenler slayt gösterisi ile yad edildi. Törende, emekli olan öğretmenlere Hizmet Şeref Belgesi verildi ve göreve yeni başlayan öğretmenler ant içti.

Program daha sonra Demir Çelik Anadolu Lisesi öğrencileri tarafından hazırlanan programla sona erdi.

Ayrıca Esentepe Yeşil Camide şehit ve Van depreminde hayatını kaybeden öğretmenler için mevlit okutuldu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber