İşte pilotların önündeki en ciddi uçuş engeli/ Video

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2011 12:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Havacılık Tıbbı Derneği Başkanı Doç. Dr. Muzaffer Çetingüç, kadınların pilot olmasında tek ciddi uçuş engellinin hamilelik olduğunu söyledi. Türk Hava Yolları Genel Müdürü Temel Kotil de dün mezun olan 89 erkek ve bir kadın pilot için düzenlenen tören sırasında, kadınların pilotluk mesleğine talebinin yetersiz olduğundan yakınmış ve teşvik ettiklerini söylemişti.

Muzaffer Çetingüç havacılığın, erkekler hesaba katılarak fiziksel güce dayalı bir uğraş olduğu ön yargısından beslendiğini belirtti. Kadınların, havacılık dünyasına girişlerinde çekinceler ileri süren düşünce ve negatif tutumların çoğunun önyargılar, bir kısmının da ekonomik ve mühendislikle ilgili kaygılara dayandığını vurgulayan Çetingüç, "Konunun fizyolojik ve tıbbi boyutu sanıldığından çok daha az önem taşımaktadır. Bugünkü modern havacılıkta fiziksel kuvvetten daha önemli parametreler dikkate alınmaktadır. Bu nedenlerle havacılık tıbbı açısından pilot seçiminde cinsiyetten çok fizyolojik özellikler referans alınmalıdır. Modern ticari havayolu uçaklarında kumanda sistemleri, kadın-erkek ayrımını ortadan kaldırmıştır. Hamilelik, kadınların tek ciddi uçuşa engel tıbbi durumudur." dedi.

Çetingüç, kadın pilotların kokpitte karşılaştıkları problemlerin çoğunun, daha güçlü ve iri vücut yapılarına sahip erkek pilotlara göre dizayn edilmiş olan uçuş kontrol aletleri olduğunu dile getirdi.

HAMİLELİKTE 11 HAFTA KRİTİK...

Dernek Başkanı Muzaffer Çetingüç, 11 haftalıktan itibaren hamilelikte; bulantı, kusma ve spontan düşük olasılıklarının arttığına işaret ederek, bu nedenle ilk 3 ayda kadın pilotun uçuşunun kısıtlanması gerektiğini anlattı. Çetingüç, "Hamileliğin altıncı aydan sonraki son üç ayında ise kilo artışı nedeniyle uçuş sakıncalıdır. Bu sorunlar kadar önemli diğer konular; hamilelik nedeniyle pilotun uçuştan uzunca bir süre ayrı kalmasının mesleki motivasyonunu, uçuşa konsantrasyonunu, fizik performansını ve profesyonel beceri düzeyini olumsuz etkilemesidir. Bu nedenlerle bayan uçucunun hamileliğine pek sıcak bakılmamakta, doğum kontrol yöntemleri önerilmekte ve her 14 günde bir gebelik testi yapılması istenmektedir." açıklamasını yaptı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber