En fazla 2B'nin bulunduğu ilde tapu heyecanı

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 26 Kasım 2011 12:44, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Bakanlar Kurulu'na sunulan yasa taslağının ardından Türkiye'de en fazla 2B arazisinin bulunduğu Antalya'da tapu heyecanı yaşanıyor.

Orman vasfını kaybetmiş Hazine arazilerinin ekonomiye kazandırılması amacıyla Bakanlar Kurulu'na sunulan yasa taslağının ardından Türkiye'de en fazla 2B arazisinin bulunduğu Antalya'da tapu heyecanı yaşanıyor.

Antalya Defterdarı Hidayet Mat, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Antalya'da yapılan güncelleme ve kullanım kadastroları çalışmalarının ardından kentte yaklaşık 27 bin 500 hektar 2B arazi olduğunun ortaya çıktığını söyledi.

Yasanın çıkmasının ardından 2B arazilerinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğü tarafından belirlenen hak sahiplerine satışlarının yapılacağını belirten Mat, bu sayede yıllardır işgalci konumunda olan vatandaşların tapu sahibi olacağını anlattı.

Orman vasfını kaybetmiş arazilerin satışının sosyal barışa katkı sağlayacağını da vurgulayan Mat, ''Satışlarla birlikte mülkiyet sorunları çözülecek. Yıllardır bu arazilerde fiili işgalci konumunda yaşayan insanlar, alacakları tapu ve ruhsatlarla yasal çerçeve içinde mülk edinmiş olacaklar. Hukuki çözümün sağlanması, adli ve idari yargıdaki dava sayısını da önemli ölçüde azaltacak'' dedi.

Antalya'daki 2B arazilerinin yüzde 40'ının şehir merkezinde bulunduğunun altını çizen Mat, 2B arazilerinin tapularının verilmesiyle bu bölgelerde tarım ve sanayi anlamında yatırımlar olacağına ve istihdamın da artacağına değindi.

Tasarının çıkmasının ardından ekonomiye neler getireceğinin tam olarak tespit edilebileceğini ifade eden Mat, ''Antalya'da 4 milyar lira değerinde rayiç bedelli 2B arazisi var. Tabii bu rakam yasa tasarısındaki maddelere göre değişecektir'' dedi.

Antalya'da yasa tasarısının çıkmasının ardından ortalama 75 bin kişinin kendilerine başvurmasını beklediklerini anlatan Mat, şöyle konuştu:

''Bu insanlar 3 ay gibi kısa bir sürede bize başvuracak. Bu durumda bir yoğunluğun oluşmasına neden olacak. Diğer işlemlerimizi etkilememesi açısından tedbirler alacağız. Hizmet binasında 2B için yeni stantlar oluşturup vatandaşlara eziyet vermeden, düzen içinde işlemlerinin tamamlanması için çaba göstereceğiz.''

''Vatandaşı tapu müdürlüğüne getirmeden işlemlerini yapmayı amaçlıyoruz''

Antalya Tapu ve Kadastro Bölge Müdürü Necmi Akkoca da, yasa tasarısının çıkmasının ardından Antalya'da büyük bir yoğunluğun yaşanacağını söyledi. Antalya'da 27 bin 500 hektar 2B arazisi içinde 75 bin parsel bulunduğunu ifade eden Akkoca, satış işlemleri için Hazine temsilcisi ve hak sahiplerinin tapuya gelmesi gerektiğini anlattı.

Bu durumun Tapu ve Kadastro Bölge Müdürlüğü'nde büyük yoğunluk oluşturacağına dikkati çeken Akkoca, ''Vatandaşı tapu müdürlüğüne getirmeden işlemlerini yapmayı amaçlıyoruz. Defterdarlık aracılığıyla bilgilerini aldığımız vatandaşlara tapularını vermeyi hedefliyoruz'' dedi.

Antalya'da en fazla 2B arazisinin 6 bin 141 hektar ile Kaş ilçesinde bulunduğunu belirten Akkoca, Kaş'ı 4 bin 428 hektar ile Aksu, 3 bin 143 hektar ile Manavgat, 2 bin 94 hektar ile Konyaaltı ve 2 bin 2 hektar ile Kepez ilçelerinin takip ettiğini ifade etti.

Antalya'da en az 2B arazisinin 22 hektar ile İbradı ve 24 hektar ile Muratpaşa ilçelerinde bulunduğunu kaydeden Akkoca, orman vasfını kaybettiği şeklinde daha önceden tespit edilen 591 hektar alanın da hak sahibi bulanmaması nedeniyle yeniden ormana dönüştüğünü vurguladı.

''2B köylünün en büyük hayali''

Antalya'da en fazla 2B arazisinin bulunduğu köylerden Kepez ilçesine bağlı Odabaşı köyünde de tapu heyecanı yaşanıyor. 1994 ve 2009 yılları arasında muhtarlık yaptığını ve bu dönemde 2B arazilerinin çözümü için Antalya'ya gelen siyasetçilerle görüşmeler yaptığını anlatan Ali Batu, köylünün en büyük sorunun 2B arazileri olduğunu söyledi.

Yıllardan bu yana tapularını almak için çaba gösterdiklerini kaydeden Batu, ''Yaklaşık 90 dönüm 2B arazim var. Arazilerim üzerinde nar ve zeytin bahçeleri bulunuyor. Köyümüzde benim gibi birçok vatandaş var. Yıllardır bu topraklardan ekmek kazanıyoruz, ama tapularımızı alamıyoruz. 2B köylünün en büyük hayali. Umarım bu sorun çözülür'' dedi.

Batu, 2B arazilerinin tapularını aldıkları günün kendileri için ''bayram'' niteliği taşıyacağını söyledi.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber