Şeker fabrikalarının özelleştirilmesinde teklifler kıran kırana

Kaynak : Hürriyet
Haber Giriş : 29 Kasım 2011 15:41, Son Güncelleme : 15 Ağustos 2021 19:00

Şeker fabrikalarının B ve C grubu özelleştirme ihalesi eylemli başladı. Şeker-İş Sendikası'na bağlı işçiler ihale öncesinde özelleştirme İdaresi'nin önünde eylem yapıyor. İhalede ilk verilen zarflardan çıkan en yüksek teklif 405.1 milyon dolar oldu. Elemeli turlarda Konya Şeker ve Özaltın Gıda elendi. Açık artırma 561 milyon dolarla başladı. Açık artırmada 656 milyon dolar görülürken sadece Ak-Can Gıda ve Safi Şeker teklif veriyor.

İhaleye teklif veren gruplar içerisinde Safi Şeker, Ak- Can Şeker, Torunlar Gıda, Özaltın İnşaat, Kolin-Limak ortaklığı ve Konya Şeker bulunuyor.

Zarfların açılmasından sonra iki kere elemeli teklif alma ve son olarak da açık artırma yapılacak.

İlk elemeli tur sonunda ise en yüksek teklif 510 milyon dolar oldu. Bu tekliflerden sonra Konya Şeker elendi.

İkinci elemeli tur sonunda elenen şirket ise Özaltın Gıda oldu.

AÇIK ARTIRMA 561 MİLYON DOLARLA BAŞLADI

Şimdi açık artırmaya geçildi. İhale Komisyonu açık artırma bedelini başlangıçta 561 milyon dolar, artırım aralığını da 500 bin dolar olarak belirledi.

Açık artırma aşamasında Ak-Can Gıda, Torunlar Gıda, Kolin-Limak Ortaklığı ve Safi şeker kaldı.

İlk mola öncesi son artırımı Ak-Can Gıda 601.5 milyon dolarla gerçekleştirdi. Teklif sırası kendisine gelen Torunlar Gıda mola istedi.

TORUNLAR GIDA ÇEKİLDİ

Torunlar, mola dönüşü 610 milyon dolar teklif verdi. Diğer şirketler de 500'er bin dolar artırdıktan sonra sıra yeniden Torunlar Gıda'ya geldiğinde şirket ihaleden çekildi.

KOLİN-LİMAK DA ÇEKİLDİ

Torunlar Gıda'nın çekilmesinden sonra sıralı teklif artırma devam etti. İhale bedeli 613 milyon dolara geldiğinde, Kolin-Limak Ortaklığı mola istedi.

14'üncü turda Mola sonrası Kolin-Limak çekildi.

Kıran kırana süren ihalede Ak-Can Gıda teklifini 632.5 milyon dolara yükseltti.

Safi Şeker bunun üzerine mola istedi. Sani Şeker mola dönüşü artırmaya devam etti.

42'inci turda Sani Şeker 642 milyon dolar teklif verdi. Ak-Can Gıda ilk molasını aldı. Sani Şeker moladayken, Ak Can Gıda yetkilileri İhale Komisyonu Başkanı'na esprili bir şekilde, "Başkan, kan şekerimiz düştü. Bir çay içelim" dedi.

Ak - Can Gıda ihaleye döndü ve teklifi artırdı.

Artırım devam ederken, Ak-Can Gıda'nın 656 milyon dolarlık teklifi sonrası bu sefer de Safi Şeker mola istedi.

2009'DAKİ MİKTAR GEÇİLDİ

2009 Kasım ayında yapılan ihalede en yüksek teklifi 606 miyon dolarla Ak-Can Gıda vermişti. Ancak bu ihale Şeker İş Sendikası'nın açtığı dava sonucu iptal edilmişti. O nedenle bugün Danıştay'ın uyarısı dikkate alınarak ihale yenileniyor.

DIŞARIDA EYLEM VAR

Dışarıda ise polis gözetiminde yapılan eylemde işçiler hazırladıkları pankartlarda, 'Pancar yoksa çiftçi, işçi ve nakliyeci de yok' , 'Pancar yoksa tarım yok, mücadelemiz Türkiye için' , 'Sağlıklı nesiller için pancar şekeri tüketelim' yazıları dikkat çekti.

İhale salonuna 30 metre uzaklıktaki işçiler, 'Vur, vur inlesin Başbakan dinlesin' , 'Direne direne kazanacağız' sloganlarını atıyor. Şeker Fabrikalarının ilk olarak C grubu içerisinde yer alan Kastammonui Kırşehir, Turhal, Yozgat ve Çorum şeker fabrikaları için ihale şu sıralarda başladı.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber