Kolesterol tartışmasına Meclis de katıldı

Kaynak : Cihan Haber Ajansı
Haber Giriş : 05 Aralık 2011 16:12, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İşler Komisyonu Başkanı Cevdet Erdöl, kamuoyunda devam eden kolesterol tartışmasına katılarak, 'kolesterol ilaçlarını kullanmayın' açıklamalarının hastaları telafisi mümkün olmayan hastalıklarla karşı karşıya bırakabileceği uyarısında bulundu.

TBMM'de basın toplantısı düzenleyen Erdöl, kolesterol tartışmasıyla ilgili kamuoyunu bilgilendirdi. Kolesterolun kalp, damar hastalıklarına risk faktörü içinde olduğunu ifade eden Erdöl, "Kolesterol ilaçları kullanmazsanız da olur diyerek, insanların tedavilerini değiştirmelerine, ilaçlarını kesmelerine sebep olacak tarzda çok da bilimsel olmayan bilgileri sarf ettiklerini duymaktayım. Bu genel bir halk sağlığı sorunu olmaya başladı. Hastalarımız kolesterol ilaçlarını birden bıraktıkları zaman telafisi mümkün olmayan hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Kalp damar hastalıklarında yaş, erkek cins, genetik risk faktörüdür. Bunlar değiştiremeyeceğimiz şeyler. Değiştirebileceğimiz risk faktörlerinin başında sigara geliyor. Şeker hastalığı, obezite, hareketsiz yaşam, stres, kolesterol yüksekliği de risk faktörleri arasındadır." diye konuştu.

Yapılan çalışmalarda kolesterol yüksekliğinin kalp damar hastalıklarına yol açtığı şeklinde olduğunu ifade eden Erdöl, şöyle devam etti: "Son zamanlarda klinikle kalp damar hastalıklarıyla çok ilgisi olmayan insanların, kolesterol ilaçları kullanmazsanız da olur diyerek, insanların tedavilerini değiştirmelerine, ilaçlarını kesmelerine sebep olacak tarzda çok da bilimsel olmayan bilgileri sarf ettiklerini duymaktayım. Bu genel bir halk sağlığı sorunu olmaya başladı. Hastalarımız kolesterol ilaçlarını birden bıraktıkları zaman telafisi mümkün olmayan hastalıklarla karşı karşıya kalabileceklerdir. Şeker hastalığı, şeker ilaçlarınızı bırakın hiç birşey olmaz demek gibi bir şey. Şeker gibi kolesterol vücutta lazım olan bir madde. Çok fazla az olmasını istemeyiz. Şekerin çok yüksek olduğunu istemediğimiz gibi kolesterolünde istemeyiz. Onun için baktığımız zaman bazı tedavi metotlarını bazı insanlar kafalarına göre uydurmamaktadırlar. Yıllardan beri gelen bilimsel araştırmalar ve çalışmalara göre kanıta dayalı veriler elde ediliyor. Bu ilaç bu hastalıkta iyi gelir. Bilimsel kanıt esas. Kanaate dayalı olarak, ben böyle yaptım böyle oldu mantığı insanların tedavilerini yönlendirmek ilaçlarını kestirmek yanlış bir davranıştır. Klinisyen ve laboratuar uzmanı ne olursa olsun eğer bu ilaçların kesilmesine ait, kesildiği zaman hiçbir şey olmuyor diye bilimsel kanıtı varsa birilerinin ellerinde kanaat değil kanıt varsa bizimle paylaşsınlar. Bizde ilgili insanlar paylaşalım."

Bilim insanlarının yapması gerekenin insanların kafasındaki sorunları çözmek olduğunu kaydeden Erdöl, "Onların kafalarına yeni problemleri yeni sorunlar yeni soru işaretleri eklemek değildir. Bilim insanı bir çalışma yapıyor bir kanaate oluşuyor. Kanaat saygındır. Her insanın bilgisi saygındır. Bilim bunu gerektirir. Bunun kanıta dönüşmesi için bilimsel çalışa yapılması gerekiyor." şeklinde konuştu.

"MESLEĞİNİ SATMIŞ HEKİM BULAMAZSINIZ"

"Hiçbir hekim sırf ilaç firmaları para kazanacak diye ilacı yazmaz. Mesleğini satmış hekim bulamazsınız." diyen Erdöl, hastaların kolaycılığa kaçtığını belirtti. Erdöl, "Vatandaşlarımızın işine gelen kolay yol şudur. Hekim kilonuzu azaltacaksınız, başta yürüyüş ve eksersiz yapacaksınız, kilo vereceksiniz dendiğinde hasta, en kolay olarak oturup yemek yemek ve ardından ilaç alıp düzelmeyi tercih ediyorlar. Bu da mümkün değil. Biz esas itibariyle hekimlerin söylediği öncelikle diyet, eksersiz."

Tartışma neden olan açıklamayı yapanların kalp damar hastalıkları ile uğraşan kişiler olmadıklarını bildiğini ifade eden Erdöl, "Ellerinde veri varsa onları da isteriz. Vatandaşlarımızın kafasını bulandırmaktan başka bir şey olmuyor." şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber