İzinsiz eğitim kurumu açana 3 yıla kadar hapis geliyor

Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 00:07, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

TBMM Adalet Alt Komisyonu'ndaki görüşmelerde "izinsiz eğitim kurumu" açılmasını cezalandıran maddedeki değişiklikten geri adım atıldı. Maddedeki ceza 3 yıldan 2 yıla indiriliyordu. Hüküm, metinden tamamen çıkarıldı. Adalet Alt Komisyonu'nda CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan'ın itiraz etmesi üzerine, 263. maddenin yeni TCK'da aynen kalmasına karar verildi. 263. maddedeki değişiklikten vazgeçilmesiyle birlikte izinsiz eğitim kurumu açanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. İzinsiz eğitim kurumunun tanımının yapılmaması nedeniyle resmi izin alınmaksızın açılan her türlü özel kurs da yasak kapsamına giriyor.

Yeni TCK'daki 263'üncü madde, 'İzinsiz eğitim kurumu açmak' başlığını taşıyordu. Madde, "Kanuna aykırı eğitim kurumu açanlara, bunları çalıştıranlara ve bu kurumlarda kanuna aykırı olarak açıldığını bildiği halde çalışanlara 6 aydan 3 yıla kadar hapis cezası verilir" düzenlemesi getiriyordu. Cezanın üst sınırı da 2 yıl olarak düzenlenmişti. Maddeyle ilgili olarak AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara kanun teklifi vermişti.

Maddenin komisyondaki görüşmeleri sırasında, CHP Niğde Milletvekili Orhan Eraslan, itirazda bulunarak, "Bu madde tekliften çıkmazsa TCK'nın 1 Haziran'dan önce yasalaşmasını engellemek için elimizden geleni yaparız" dedi. CHP'nin itirazı üzerine, hükmün metinden tamamen çıkarılmasına karar verildi.

Komisyondaki görüşmeler ve yaşanan tartışmayla ilgili olarak Adalet Bakanı Cemil Çiçek, TBMM Adalet Komisyonu Başkanı Köksal Toptan, komisyon üyesi ve AK Parti Kilis Milletvekili Hasan Kara, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la görüşme yaptı. CHP'nin itirazı ve paketi engellemeleri durumunda değişikliğin 1 Haziran'a yetişmeyeceği göz önünde bulundurularak, hükmün çıkarılmasını karar verildi.

263. maddedeki değişiklikten vazgeçilmesiyle birlikte izinsiz eğitim kurumu açanlara 3 yıla kadar hapis cezası verilecek. İzinsiz eğitim kurumunun tanımının yapılmaması nedeniyle resmi izin alınmaksızın açılan her türlü özel kurs da yasak kapsamına giriyor.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber