Üniversite mezunlarının polis olması ?ağır şart'a bağlandı

Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 07:15, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün üniversite mezunu 10 bin polis alımında aradığı şartlar belli oldu. Oldukça ağır şartlar getiren emniyet, Kamu Personel Seçme Sınavı'ndan 80 ve üstü puan arıyor.

Sınavda bu puanı aşan kişi sayısının azlığı göz önüne alındığında kadroların büyük kısmının boş kalması bekleniyor. Puan barajını aşanları da zorlu bir maraton bekliyor. Adaylar güvenlik soruşturmasından sonra emniyetin spor ve mülakat sınavına tabi tutulacak. Bu zorlu aşamaları geçenler 6 aylık eğitime alınacak. Polis yetkilileri puan barajının kaliteyi artırmak amacıyla getirildiğini belirtiyor. Polis alımına ilişkin ya- sa daha önce Cumhurbaşkanı tarafından veto edilmiş, Meclis yasayı aynen kabul ederek Köşk'e göndermişti.

Emniyet Genel Müdürlüğü'nün 10 bin üniversite mezunu polis alacağını duyurması işsiz üniversite mezunları için yeni bir umut kapısı oldu. 10 bin polisten 2 binini bu yıl almayı planlayan Emniyet, polis sayısını artırarak, suçları önlemeyi planlıyor. Emniyet'in aradığı şartlar ise polis olma hayali kuran üniversite mezunlarını düşündürüyor. Adayların herhangi bir yükseköğretim kurumundan disiplinsizlik nedeniyle çıkarılmamış olması gerekiyor.

Polislik için askerlik yapmayan erkekler 30 Mayıs 1979, askerlik hizmetini yapanlardan ise 30 Mayıs 1977 tarihinden sonra doğanlar başvuruda bulunabilecek. Erkekler için 1,67 m. kadınlar için de 1,65 m. boy şartı var. Kilo ile boy arasında da 15 kilogramdan eksik veya fazla fark olmayacak. Adayların son derece sağlıklı olması da isteniyor. Adayların sağlık yönünden emniyet teşkilatı sağlık şartları yönetmeliğinin 9. maddesinde yer alan sağlık şartlarını taşıyıp taşımadığı detaylı bir sağlık kontrolü ile araştırılacak.

Polis olmak isteyen üniversiteliler suça da buluşmamış olacak. Suçluların barındığı veya suç işlemeye müsait yerlerde çalışmamak, genelev, birleşme yeri, randevu evi, tek başına fuhuş yapılan mesken ve bu gibi yerlerde aracılık, bekleyicilik ve benzeri bir iştigali bulunmamak; genel ahlaka aykırı oyun, temsil, film, video bant, teyp kaseti, şarkı sözü ve teknoloji gelişimiyle ortaya çıkan benzeri muzır neşriyat ve benzeri işler üzerinde çalışmaktan haklarında herhangi bir adli veya idari takibat devam ediyor olmamak veya hüküm giymemiş olmak da aranan şartlar arasında. Adaylar ayrıca kamu haklarından mahrum bulunmayacak. Polis adaylarının başvuru tarihinde herhangi bir siyasi partiye veya parti kollarına üye olmaması gerekiyor. Daha önceden üyeliği varsa ayrıldığını belgeleme zorunluluğu var.

Polis adayları, il emniyet müdürlüklerinden alacakları form dilekçe, nüfus cüzdanı fotokopisi, lisans diploması, sınav tarihinde askerlikle ilişiği bulunmadığına dair belge, 6 adet vesikalık fotoğraf, ikametgah belgesi, vukuatlı nüfus kayıt örneği, evli ise eşinin adli sicil kaydı ve aile cüzdanı fotokopisi ile 2003 ya da 2004 yılı KPSS sonuç belgesinin fotokopisi ile birlikte il emniyet müdürlüklerine başvurabilecek.

Polis şeflerinde terfi heyecanı

Emniyet teşkilatının şûrası sayılan Yüksek Değerlendirme Kurulu, Emniyet Genel Müdürü Gökhan Aydıner'in başkanlığında toplandı. Toplantıda 320 ikinci sınıf emniyet müdüründen 80'i birinci sınıfa terfi ettirilecek. Emniyet, bu yıl toplam 4 bin 666 polis şefinin terfisini karara bağlayacak. Kurula Emniyet Genel Müdürü Aydıner'in yanı sıra, Genel Müdür yardımcıları Ramazan Er, Necati Altıntaş, Feyzullah Arslan ve Emin Arslan, Akademi Başkanı Tuncay Yılmaz, Teftiş Kurulu Başkanı Ali Kolat ile iki APK uzmanı katılıyor. Yüksek Değerlendirme Kurulu'nu bu yıl zor bir seçim bekliyor. YDK, 320 ikinci sınıf emniyet müdüründen 80'inin birinci sınıfa terfi etmesine karar verecek. 240 ikinci sınıf emniyet müdürü kadro yetersizliği sebebiyle bu yıl terfi edemeyecek. Toplantıda, 169 üçüncü sınıf emniyet müdürünün ikinci sınıf emniyet müdürlüğüne, 308 dördüncü sınıf emniyet müdürünün üçüncü sınıf emniyet müdürlüğüne, 471 emniyet amirinin de dördüncü sınıf emniyet müdürlüğüne terfisi ele alınacak.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber