'Atatürk'ün vasiyetnamesi ve kurumları üstündeki perde kaldırılsın'

Kaynak : Anadolu Ajansı
Haber Giriş : 11 Mayıs 2005 17:20, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Dil Derneği Başkanı Sevgi Özel, TBMM Milli Eğitim Komisyonu'nda yarın görüşülecek, Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Kanununda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı'na ilişkin olarak, "Atatürk'ün vasiyetnamesi ve kurumları üstündeki kara perdenin kaldırılması için bütün sağduyulu hukukçuları, bilimci ve sanatçıları bir kez daha göreve çağırıyoruz" dedi.

Özel, yaptığı yazılı açıklamada, Türk Tarih ve Dil kurumlarının, 17 Ağustos 1983'te Resmi Gazete'de yayımlanan yasayla kapatıldığını, bu durumun, kültürel yaşamda, Türkçede açtığı yaranın giderek derinleştiğini söyledi.

Atatürk'ün, 1931'de Türk Tarih Kurumu, 1932'de de Türk Dil Kurumu'nun dernek olarak kurulmasını sağladığını, bu kurumların geleceğini vasiyetnamesiyle güvence altına aldığını anımsatan Özel, "Demokrat Parti'nin ardından milliyetçi muhafazakar bütün iktidarlar, Atatürk kurumlarını yok etmek için her yolu denemiş, hiçbiri 12 Eylülcüler kadar ileri gidememiştir" dedi.

Özel, 1983'teki yasanın, Anayasa ve hukukun temel ilkeleriyle çeliştiğini savunarak, bu yasayla Atatürk kurumlarının adına, mallarına açıkça el konulduğunu belirtti ve şöyle devam etti:
"22 yıldır silinemeyen hukuk ayıbına ortak olanları uyarıyoruz. Atatürk'ün vasiyetnamesi ve kurumları üstündeki kara perdenin kaldırılması için bütün sağduyulu hukukçuları, bilimci ve sanatçıları bir kez daha göreve çağırıyoruz. Unutmayalım ki, söz konusu olan Atatürk'ün kurumlar aracığıyla Türk ulusuna bıraktığı bir kalıttır. Atatürk, vasiyetnamesiyle kurumlarının geleceğini kendisi belirlemiştir."

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber