Üniversiteli de eş dövüyor

Haber Giriş : 12 Mayıs 2005 08:30, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kadına yönelik şiddette eğitim farkı bile sorunu ortadan kaldırmaya yetmiyor. Orta-lise ve yüksek okul mezunu erkeklerin yüzde 79,5'i eşlerini döverken, yüksekokul ve üniversite mezunlarında ise bu oran yüzde 77,3.

Toplumu derinden sarsan olguların başında gelen aile içi şiddet, fakir ve eğitim düzeyi düşük ailelerle birlikte ekonomik durumu iyi ve eğitimli ailelerde de görülüyor. İstanbul Valiliği'nin desteğinde bazı sivil toplum örgütlerinin 2004 yılında pilot olarak seçilen Gaziosmanpaşa, Ümraniye, Kağıthane, Bakırköy ilçelerinde yürüttüğü "Aile içi şiddete son" kampanyasının ikinci adımı Beşiktaş Evlendirme dairesinde düzenlenene bir sunumla başlatıldı.

Kampanya başlatıldı

Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, Bahçelievler Belediye Başkanı Osman Develioğlu'nun da hazır bulunduğu kampanya tanıtım toplantısında aile içi şiddetin boyutları gözönüne serildi. Kampanyanın ikinci ayağında, Kadıköy, Fatih, Şişli, Beşiktaş, Kartal, Üsküdar, Beykoz, Avcılar ve Beyoğlu ilçelerinde aile içi şiddetin durdurulması için gezici otobüslerle eğitim programları verilecek.

Eğitim dayağı pek azaltmıyor

2004 yılında tesadüfen seçilmiş dört ilden 695 kadınla görüşülerek yapılan bir araştırma eşi okur yazar olmayan kadınların yüksek oranda aile içi şiddete uğramasının yanısıra kocanın orta-lise ve yüksek okul mezunu olduğu ailelerde de yüksek oranda şiddet uygulandığı belirlendi. Araştırmaya göre eğitimli kocaların oluşturduğu aileler arasında orta-lise mezunlarında yüzde 79,5, yüksekokul-üniversite mezunlarında ise yüzde 77,3 oranında şiddet uygulanıyor.

T.C. Başbakanlık Aile Araştırma Kurumu'nun yaptığı araştırma sonuçlarına göre, aile içi şiddet ülkemizdeki ailelerin yüzde 34'ünde fiziksel şiddet, yüzde 53'ünde sözlü şiddete rastlanıyor.

Türk erkeklerinin yüzde 2,1'i eşinden sık sık dayak yiyiyor

Türkiye'de aile içi şiddet kadınların yanısıra, çocuklar, yaşlılara ve erkeklere yönelik de görülüyor. Yapılan araştırmalarda erkeklerin yüzde 2,1'nin sık sık, yüzde 1,2'sinin ara sıra eşleri tarafından dövüldüğünü ortaya koyuyor. Araştırmanın bulgularına göre erkeklerin yüzde 69'u kadınların ise yüzde 73'ü eşlerine değişik sıklıklarda hakaret, küfür, alaya alma, aşağılama gibi kaba söz veya ifadelerle sözlü şiddet uyguluyorlar. Erkekler ilişkilerinde kontrolü uzun süre olarak elinde tutmak, kadınlar ise anlık çatışmaları kontrol altına almak için sözlü veya fiziksel şiddet uyguluyorlar. Yaşlılara yönelik şiddette en yaygın olarak ihmal etme görülüyor. Ailelerin yüzde 46'sı ise çocuklara fiziksel şiddet uyguluyorlar. Ailelerin yüzde dokuzunda ise kadınlar cinsel tacize uğruyorlar. 695 kadınla görüşülerek yapılan bir başka araştırmaya göre ise, kadınların yüzde 54'ü ailelerinde şiddet gördüklerini açıkladı. Bu kadınların yüzde 42,3'ü dayak, yüzde 40'ı tehdit ve küfür, yüzde 12,6'sı yaralanma, yüzde 3,2'si cinsel taciz ve tecavüz, yüzde 1,4'ü eve kapatma, yüzde 0,4'ü ölüm tahdidi aldıklarını belirtiyorlar. Şiddet gören kadınların ise yüzde 40,4'ü çocuklarına karşı şiddet uyguluyor.

yenişafak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber