Yeşil Kartlı birine miras kalmışsa kart anında iptal edilecek

Kaynak : Vatan
Haber Giriş : 21 Aralık 2011 08:11, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Gülümhan GÜLTEN

Tapu Kanunu'nda değişiklik öngören yasa tasarısı Başbakanlığa gönderildi. Yeni tasarıya göre, ölen kişinin üzerindeki taşınmazlar otomatik olarak mirasçılarının üzerine geçirilecek. Böylece devlet alacağındaki gecikmeler önlenecek. Ayrıca, Yeşil Kartlı birine miras kalmışsa kart anında iptal edilecek.

ANKARA - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Tapu Kanunu'nda bir maddelik değişiklik öngören ve ölen kişinin varislerinin otomatik olarak tapu üzerinde gösterilmesini sağlayacak bir tasarı hazırladı. Değişiklikle ölen kişinin varislerinin otomatik olarak tapu üzerinde gösterilmesi sağlanacak.

Düzenlemeyle Tapu İdaresi ölen kişiye ait bir malın kanuni mirasçılarını, o kişinin T.C Kimlik No'su üzerinden giderek otomatik olarak belirleyecek. Ardından da ölen kişinin malını, o malın varisçileri üzerine otomatik olarak geçirecek. Yasa değişikliğine ilişkin tasarı Başbakanlığa gönderildi. Söz konusu tasarı metninde düzenleme şöyle yer aldı:

Nüfus müdürlükleri tarafından ölen kişiler arasında taşınmazı bulunanlardan Tapu ve Kadastro Bilgi Sistemi'nde TC kimlik numarası kayıtlı olanların güncel nüfus kayıtlarının ilgili tapu müdürlüklerine gönderilmesi üzerine, tapu müdürlüğü görevlilerince hak sahibi mirasçılar ve miras payları tespit edilerek mirasçılık belgesi düzenlenir.?

Mirasçılık belgesi

Aynı maddede, ?Sulh Hukuk Mahkemeleri ve noterliklerce verilen mirasçılık belgeleri taşınmazın bulunduğu ilgili tapu müdürlüklerine gönderilir. Mahkemeler, noterlikler ve tapu müdürlükleri tarafından verilen mirasçılık belgelerine göre taşınmazsın resen elbirliği şeklinde tescili yapılır? denildi.

Düzenlemeyle, nüfus kayıtlarının yeterli olmaması veya mirasçılık belgesi için bilirkişi incelemesi, tanık dinlenmesi gibi zorunluluklar gerektiğinde Tapu müdürlüğünün mirasçılık belgesi vermeyeceğini de kayıt altına aldı. Tapu müdürlüklerinin verdiği mirasçılık belgeleri hakkında, hakkı ihlal edilenler tarafından sulh hukuk mahkemelerine itiraz edebilecekler ve bu itirazı gereği yapılması için tapu müdürlüklerine gönderecekler.

Amaç sorunları gidermek

Düzenlemenin gerekçesinde ise şu ifadeler yeraldı:

?Ölen vatandaşlarımızın ölüm tarihi üzerinden onlarca yıl geçmesine karşın, gerekli miras intikallerinin zamanında yapılmaması nedeniyle, tapu kütüğündeki kayıtların doğru ve güncel tutulamadığı, devlet alacaklarının tahsilinde gecikmeler yaşandığı, yeşil kart ve doğrudan gelir desteği gibi uygulamalarda da sorunlara neden olduğu bilinmektedir. Bu sorunları gidermek üzere kanuna ilgili ek madde eklenmiştir.?

Hedefte Yeşil Kartlı var

Yeşil Kart ya da doğrudan gelir desteği ödemelerinde, kişinin mal varlığının olup olmaması kritik önem taşıyor. Bakanlık kaynaklarından alınan bilgiye göre düzenleme, alacakların tahsilini kolaylaştırırken, ayrıca kendisine miras kalan kişiler arasında varsa Yeşil Kartlılar'ın, mal varlığına kavuşmuş olacakları için kartlarının iptal edilmesini sağlayacak

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber