Harb-İş Sendikasının araştırmasına göre, kamu kuruluşlarında çalışanların %18'i işini kaybetmekten korkuyor.

Haber Giriş : 26 Ağustos 2003 06:34, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Harb-İş Sendikasının araştırmasına göre, kamu kuruluşlarında çalışanların %18'i işini kaybetmekten korkuyor.

Türk Harb-iş Sendikası Eğitim Müdürü Tarkan Zengin'in yaptığı bir araştırma çalışanlar açısından çok ilginç sonuçları ortaya koyuyor.

Çeşitli iş kollarında çalışan 1000 kişi üzerinde yapılan ankette, çalışanların umutsuz olduklarını ve işverenler karşısında çaresizlik içinde olduklarını gösteriyor. Aynı çalışmada ülkeyi krizden kurtarma gayretleri çalışanların tatmin ve motivasyonunu olumsuz bir şekilde etkilediği ve işsizlik karşısında intiharı bile düşündükleri görülüyor. Tarkan Zengin'in yaptığı araştırma çalışanlar hakkında ilginç sonuçlardan bazıları ise şöyle:

?Çalışanlar kamu kuruluşlarında çalışıyor olsa bile yüzde 18'inin bu korkuyu yaşadığını, yüzde 37'sinin de kısmen yaşadığını belirtiyor. Çalışanlar işsiz kaldıklarında intiharı düşünüyor. Ayrıca yüzde 39'u depresyona gireceğini söylüyor. Ankete katılanlardan yüzde 31'i ücretleri yeterli bulmuyor, yüzde 60'ı kısmen yeterli bulurken, sadece yüzde 9'u ücretinin tatmin edici seviyede olduğunu söylüyor. Katılımcıların yüzde 52'si ücretlerinde tatmin olmamalarına rağmen işlerini değiştirmeyi göze alamıyor, ?işimi değiştirebilirim' diyenlerin oranı yüzde 37. Çalışanlardan ücretlerinin düşüklüğüne karşı ?ne kadar ücret o kadar iş? anlayışını benimseyenler yüzde 33, benimsemeyenlerin sayısı ise yüzde 48. Çalışanlardan yüzde 56'sı haklarını arama yöntemi olarak grevi tek çare olarak görüyor. Çalışanların yüzde 50'si kendi ücretlerini başkalarıyla karşılaştırdıklarında az olduğu görüşünde, haline şükredenlerin oranı ise yüzde 39.? Anketteki en ilginç veriler ise katılımcıların yüzde 63'ü statü ve kişiliğe değer verilmesi gibi manevi değerlerin paradan daha önemli olduğunu, yüzde 36'lık kısmı ise paranın daha önemli olduğunu ifade ediyor. Araştırmaya göre çalışanlar İş Güvencesi Yasası'na rağmen rahat değil.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber