Rektörler: Başbakan'ın üslubu yanlış, rektör hatalı

Haber Giriş : 13 Mayıs 2005 06:50, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Rektörler, Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü'nün Başbakan'ın katıldığı temel atma törenine katılmamasını eleştirirken, Erdoğan'ın olaya yaklaşımını da hatalı buldular

Abant İzzet Baysal Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Yaşar Akbıyık'ın Başbakan Erdoğan'ın katıldığı mühendislik-mimarlık fakültesinin temel atma törenine üniversitelerin siyasallaştırılmasını protesto amacıyla katılmamasıyla başlayan kriz büyüyor.
Erdoğan'ı eleştiren CHP Grup Başkan Vekili Haluk Koç, "Başbakan'ın üniversitelere yaklaşımı 'Sen öğrencileri okut, parayı ben veriyorum, benim dediğim olur' şeklindedir. AKP'liler de Akbıyık'ın tavrını şiddetle kınadı.
Rektör Akbıyık yaptığı açıklamada, "Yaptığım, hükümetin yükseköğretim sistemine karşı tutumuna tepki idi. Tavrımın Bolu'ya zarar verdiği eleştirilerine katılmıyorum" dedi. İzzet Baysal Vakfı Başkanı Ahmet Baysal da, "Bu rektörün bir an evvel gitmesi için duacıyım" açıklamasını yaparak, halktan rektöre tepki göstermesini istedi.
Rektörlerin bir kısmı da bildiriyle yapılan protesto eylemini eleştirirken, bir kısmı Akbıyık için kullandığı ifadeler nedeniyle Erdoğan'a tepki gösterdi. Rektörlerin görüşleri şöyle:
Prof. İsmet Vildan Alptekin (Üniversitelerarası Kurul Başkanı): Başbakan kim olursa olsun devlete tavır alınmaz. Sayın Erdoğan'ın ve Sayın Çelik'in üslubunu doğru bulmuyorum.
Prof. Baki Komsuoğlu (Kocaeli): Başbakan bir üniversiteye gidiyor, rektörün karşılaması gerekirdi. Başbakan'ı da haklı bulmuyorum. Konuşmaları polemik ve birliği zedeleyici.
Prof. Nusret Aras (Ankara): Bir üniversiteye davet edilecek kişi vakfın davetiyle olmaz, orası bir devlet üniversitesi. Daveti rektör takdir eder. Başbakan'ın geldiği bir yere rektör katılmalıydı. Rektörler memur değildir, cumhurbaşkanının atadığı kişilerdir. Kimsenin emrinde değildirler.
Prof. Emin Alıcı (Dokuz Eylül): Ev sahibi rektör değil vakıf. Sayın Başbakan'ı davet edenler orada bulunuyorlardı. Başbakan yanlış bilgilendiriliyor.
Prof. Tahsin Nuri Durlu (Kırıkkale): Rektör davet etmediği kişinin törenine katılmaz. Başbakan'ın, 'Senin ne katkın var' sözünü hiçbir rektör hak etmiyor.
Prof. Mustafa Akaydın (Akdeniz): Davetlilerin seçimi konusunda rektörün dediği kaale alınmalıydı.

milliyet

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber