Pergel Yasası mahkemelik...

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 17 Mayıs 2005 15:38, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Kamuoyunda "Pergel Yasası" olarak bilinen 5216 sayılı yasa ile İzmir Büyükşehir Belediyesi sınırları içerisine alınan Selçuk Belediyesi'nin, İzmir Valiliği ve İzmir Büyükşehir Belediyesi aleyhine işlemin iptali için açtığı dava bugün görüldü.

Bölge İdare Mahkemesi'nde görülen duruşmada, Selçuk Belediyesi'nin avukatı Enis Dinçeroğlu ile İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin avukatı Canan Mut hazır bulundu.

Duruşmada taraf avukatları beyanlarını dile getirirken, Bölge İdare Mahkemesi'nin kararını en geç 15 gün içerisinde vereceği belirtildi. Duruşma öncesi basın mensuplarının sorularını yanıtlayan avukat Enis Dinçeroğlu, yasanın bilimsellikten uzak olduğunu söyleyerek, "Pergel esasına göre çizilen daireye harita denmez, olsa olsa kroki denir. Devlet ise kroki çizmez harita çizer, mahalli ve idari konular göz önüne alınır. Cetvellerle, dik açılarla ülke sınırlarını, vilayet sınırlarını belirleyen yöntemler eskide kalmıştır. Birçok belde bu durumdan rahatsız ama Selçuk Belediyesi, azami 50 kilometrelik olan çapı aşıyor. Son derece garip bir uygulama. Ona bakarsanız bu çapın içerisine denizler de giriyor, hatta Manisa'da giriyor. Ama pergel nedense oraya kadar gitmiyor, dağlarda kesiliyor. Demek ki bunun ikisinin ortası olması lazım, yapılan bu teknik hatanın düzeltilmesi gerekiyor. Ayrıca buraya yaşayan insanların rıza unsuruna dayanması lazım. Rıza unsuruna dayanmayan her ilhak reddedilmeye mahkumdur. Talep yukarıdan geldiği için uygun olmadığı kanaatindeyiz. Gerekirse AİHM'e kadar gideriz, ancak yabancı mahkemeye intikal ettirmeden bunu yerel mahkemelerimizle çözmek istiyoruz" diye konuştu.

İzmir İl Mahalli İdareler Müdürü Ahmet Altuntaş ise, Selçuk Belediyesi'nin 5216 sayılı yasanın geçici 2. maddesine göre yapılan işlemin iptalini istediğini belirterek, "Biz kanunun gereğini yaptık. Teknisyenlerimizle ölçtük, belediye 50 kilometre sınırı içerisine giriyor" şeklinde konuştu.

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber