Trafik polisinin ceza kesemeyeceği kişilerin listesini tamamlandı

Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 08:32, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Oldukça geniş tutulan listede Anayasa Mahkemesi, Sayıştay, Danıştay, Yargıtay başkanları, üyeleri ve savcıları, tetkik hakimleri, raportörleri ile asker-sivil tüm hakim ve savcılar bulunuyor. Milletvekilleri ve diplomatlar değişmez isim olarak sıralamanın en başında yer alıyor. Trafik polisleri, sayısı on binleri bulan bu kişilere alkollü olsalar dahi alkol testi yapamayacak, aşırı hızdan yakalansalar bile ceza tutanağı düzenlemeyecek.

İçişleri Bakanlığı hakim ve savcılara trafik ceza tutanağı düzenleme aşamasında bazı sürtüşmelerin yaşandığı gerekçesiyle geçen ay yeni bir prosedür belirlemek için kolları sıvadı. Hakim ve savcıların trafik kurallarını ihlal etmesi halinde haklarında suç ve ceza tutanağı düzenlenmeyeceği kararlaştırıldı. Buna göre trafik polisi, ceza tutanağı yerine kuralı ihlal eden kişinin adı, soyadı, unvanı, görev yeri, ihlal edilen kural ve diğer bilgilerin bulunduğu bir tespit tutanağı düzenleyecek. Bu tutanak kişinin bağlı olduğu kuruma gönderilecek. Hakim, savcı, Yargıtay üyeleri ile diplomatik dokunulmazlığı bulunan kişiler ve milletvekilleri de aynı çerçevede değerlendirilecek.

Söz konusu çalışmaya özellikle bazı hakim ve savcılardan itirazlar geldiği öğrenildi. Listede olması gerektiği halde yer bulamayan yargı mensuplarının şikayetlerini inceleyen İçişleri Bakanlığı, değişikliklerle birlikte trafik dokunulmazlığına sahip olanların listesini tekrar belirledi. On binlerce kişiyi kapsayan liste şöyle: Adli ve idari yargı hakim ve savcıları. Adalet Bakanlığı'nda görevli hakim ve savcılar. Anayasa Mahkemesi raportörleri. Yargıtay ve Danıştay cumhuriyet savcıları, başsavcıları, tetkik hakimleri. Anayasa Mahkemesi, Yargıtay, Sayıştay, Danıştay dairelerinin başkanları, üyeleri ve başsavcıları. Tüm askerî hakim ve savcı subayları. Söz konusu liste 81 ilde görevli, polis ve jandarmadan oluşan tüm trafik birimlerine gönderildi. Bu kişiler artık trafikte tam anlamıyla dokunulmazlığa sahip oldu. Trafik polisi listede yer alan bu kişilerden herhangi birinin alkollü olduğu yönünde kuvvetli şüpheye sahip olsa dahi alkol testine alamayacak. Kişisel suç sayılan trafik suçu nedeniyle bu kişilere trafik cezası kesilemeyecek.

zaman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber