2004 bütçesinde toplam ödeneklerin yüzde 12.5 artacak olması gelecek yıl memurlara verilecek zammın bu rakamı aşmamasını gündeme getirecek.

Haber Giriş : 29 Ağustos 2003 06:40, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42
2004 bütçesinde toplam ödeneklerin yüzde 12.5 artacak olması gelecek yıl memurlara verilecek zammın bu rakamı aşmamasını gündeme getirecek.

Hükümet, 2004 yılının dar bütçesi ile seçimler öncesinde seyyanen 100 milyon lira ek zam alan memuru ikna edemeyecek. Memur sendikalarıyla hükümet bugün 2004 memur zammının belirlenmesi için dördüncü kez bir araya gelecek. Alternatifler tartışılacak, ancak 2004'ün bütçe hazırlıklarının kesinleşeceği ekim başına kadar verilecek zammın da netleştirilmesi beklenmiyor.
Toplugörüşmelerden sorumlu Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mehmet Ali Şahin'in başkanlığındaki toplantıya, Kamu-Sen katılırken, 21 Ağustos'ki ikinci toplantıdan hükümetin somut öneri getirmediği gerekçesiyle çekilen KESK, hükümetin davet etmesi halinde katılacak. Toplantıda, memur sendikalarının 2002'ye ilişkin kamu çalışanlarının alacaklarının ödenmesine ilişkin talebinin değerlendirilmesi ve 2004'te memura yapılacak zammın ele alınması bekleniyor. Sonuç çıkmazsa, görüşmeye 30 Ağustos'ta devam edilebileceği bildirildi.
Toplugörüşmeler sürerken 2004 bütçe hazırlıkları da devam ediyor. Yeni bütçede faiz hariç harcama ödeneklerinin yüzde 12.5 artırılması hükümetçe karara bağlandı. Ancak, 2004 yılı bütçesinde ödenek talepleri personel, diğer cari ve yatırım olarak ayrı ayrı sınıflandırılmadan toplamda yüzde 12.5 artırılacak. Bu nedenle, 2004 yılı bütçesinde diğer harcamaların kısılarak personele yüzde 12.5'in üzerinde artış sağlanmasının mümkün olacağı belirtiliyor. Maliye Bakanlığı, memur maaş zammı için alternatifli bir çalışma yaptı. Toplantıda, verilecek artışın bütçeye getireceği yük de ortaya konulacak. 2003 bütçesinde personel ödenekleri için toplam 28 katrilyon ödenek konulmuştu. Bu ödeneğin yüzde 12.5 artırılması personel ödeneğini 32 katrilyona yaklaştıracak. Memurlara verilecek 1 puanlık artışın yıllık faturası 220 trilyon hesaplanıyor.

Anlaşma yoksa grev var
Hükümetle pazarlıkları yürüten Türkiye Kamu-Sen ile KESK istediklerini alamadıkları takdirde kendi yöntemleriyle mücadele etmeyi planlıyor. Türkiye Kamu-Sen, toplugörüşmelerde uzlaşma çıkmaması halinde 31 Ağustos'ta Abdi İpekçi Parkı'ndaki 'Toplu Görüşme Takip Çadırı'nda açlık grevi başlatacak. Greve yurt genelinde 5 bin memur destek verecek. KESK ise 'olaylı' Kızılay buluşması benzeri eylemlerini sürdürecek.

radikal

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber