Memur-Sen: Memurların haftada 40 saat çalışması Anayasal bir haktır

Kaynak : İhlas Haber Ajansı
Haber Giriş : 18 Mayıs 2005 16:05, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Memur-Sen Genel Başkanı Dr. Ahmet Aksu, AK Parti Mersin Milletvekili Saffet Benli'nin, "Devlet memurlarının haftada 48 saat çalışması ve Cumartesi gününün tatil günü olmaktan çıkarılması" ile ilgili verdiği yasa teklifini eleştirdi. Önergeyi talihsizlik olarak niteleyen Aksu, memurların haftada 40 saat çalışmasının Anayasal bir hak olduğunu bildirdi.

Aksu, yaptığı yazılı açıklamada, şunları kaydetti:

"TBMM'de bir milletvekilimizin memurların Cumartesi günüde 8 saat çalışmalarına dair vermiş olduğu önergeyi talihsizlik olarak kabul ediyor ve teessüflerimizi bildiriyoruz. Öncelikle memurların haftada 40 saat çalışması hakkı Anayasal bir hak olup, Türkiye'nin de altına imza attığı İLO sözleşmelerinde ve çalışma hayatıyla ilgili uluslararası sözleşmelerinde bulunmaktadır. Bununla ilgili olarak Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımızın böyle bir teklife destek vermemesi bizleri sevindirmiştir.

Bununla birlikte hükümetin bu konuda açıklama yapmasını bekliyoruz. Ayrıca gerekirse bu konuyu 5 Haziran'da Genova da yapılacak uluslararası Çalışma Örgütünün toplantısına taşıyacağız. Memurlar olarak hak ve özgürlüklerin daha ileri gitmesini beklerken daha gerilere gidilecek adımların olması en azından düşünülmesi, çalışma motivasyonumuzu bozmaktadır. Memur 1998 yılı hariç hiçbir dönemde bu kadar hor görülmemişti.

Memurları yatan iş yapmayan, sadece para alan kesim olarak görmek kamu idaresi bilgisizliğinin sonucudur. Memurlara saldırıların özellikle kamu kuruluşlarını özelleştirme ve kamu kaynaklarını özel sektöre devretmek amacı bulunduğu inancındayız. Kamu yönetiminde denetim ve yönetimi sendikalar ve sivil toplum örgütleriyle paylaşmayanlar, memurları daha fazla çalıştırma ve daha az maaş verme yoluna gitmek istemektedirler. Bizler oylarımızla seçtiğimiz ve bizlerin vekili olmasını istediğimiz milletvekillerimizden memur sorunlarını ortadan kaldıracak ve haklarını daha ileri götürecek, refahını arttıracak reformla ve yasa taslakları beklerken, haklarımızı geriye alacak önerilerin gelmesini anlayamıyor ve yanlış buluyoruz.

Sayın vekilimizin, bu kadar işsiz varken, insanlar çöplüklerde ekmek toplarken, cinayetler, hırsızlıklar, kapkaççılar artmışken, Çin malları ülkemizi istila etmişken, AB'den ülkemizi bölmeye yönelik hareketler varken memurların mesai saatleriyle uğraşmasını milletvekillerini seçen milletin vicdanına bırakıyorum."

 

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber